top of page
Search

muSEA

Σταμπουλή Ελισάβετ ΑΜ1065061

Δράκος Μιχαήλ ΑΜ1065039



Στο 8ο εξάμηνο κληθήκαμε να δημιουργήσουμε ένα πλωτό δίκτυο βαπορέτων που θα ενώνει επιλεγμένα σημεία στο παράκτιο μέτωπο της Πάτρας. Παράλληλα, στον σχεδιασμό θα έπρεπε να συμπεριλάβουμε λύσεις για την αύξηση της στάθμης των υδάτων.


Το πρότζεκτ προτείνει ένα λεξιλόγιο για την διαμόρφωση όλου του παραλιακού μετώπου αλλά και τη δημιουργία ενός σταθμού με μια ακόμη λειτουργία. Εμείς επιλέγουμε την προβλήτα της Αράτου.


Αναλύοντας την περιοχή, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι κύριοι δρόμοι. Η Όθωνος Αμαλίας μετατρέπεται στη κύρια διαδρομή, έναν πεζόδρομο ήπιας κυκλοφορίας. Οι κάθετοι οδοί «σπρώχνουν» το μέτωπο και δημιουργούν μικρές προβλήτες. Την νέα ακτογραμμή ακολουθεί η δευτερεύουσα, πιο αργή, πορεία, δηλαδή η περατζάδα. Εφόσον, σημαντικό μέρος των ζητούμενων ήταν η αντιμετώπιση της αύξησης των υδάτων, οι δύο πορείες υψώνονται, δημιουργώντας ένα φράγμα για το νερό. Έτσι, προκύπτουν και διαφορετικές περιπτώσεις διεπαφής του φράγματος με την πόλη. Συμπληρωματικά, οι υλικότητες αποτρέπουν την βύθιση της Πάτρας, καθώς τοποθετούνται μαλακά και απορροφητικά υλικά σε όλο το μέτωπο. Αυτό είναι το λεξιλόγιο που μπορεί να εφαρμοστεί και στην υπόλοιπη Πάτρα.




Στην προβλήτα της Αράτου, δημιουργούμε χαράξεις από τις οποίες προκύπτει ένας κάναβος που αποτελεί η βάση για τη σχεδίαση του σταθμού και του μουσειακού χώρου. Το κόνσεπτ του κτηρίου μας είναι η βύθιση και η ανάδυση από τη θάλασσα. Σχεδιαστικά, η σκέψη αυτή μεταφράζεται σε «νησάκια», τα οποία έχουν διαφορετικές λειτουργίες.


_________________________________________________________________________________________



Η είσοδος στο κτήριο μας γίνεται από μια πλατεία με κλίση, σε συνδυασμό με μια γρήγορη κυκλοφορία που επιτυγχάνεται μέσω των σκαλιών. Οι καμπυλώσεις της ράμπας, αφήνουν υψομετρικές διαφορές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καθίσματα, με στόχο η πλατεία να έχει έναν ζωντανό χαρακτήρα. Στην είσοδο του κτηρίου, υπάρχει ένα κομβικό σημείο. Στη μέση του, τοποθετέιται ένας χώρος έκδοσης εισιτηρίων για το βαπορέτο, ενώ στα αριστερά του βρίσκεται ο άξονας που οδηγεί στον σταθμό. Συμπληρωματικά, έχει τοποθετηθεί μια καφετέρια / χώρος αναμονής στην αρχή του άξονα. Κινούμενοι δεξιά από την έκδοση εισιτηρίων, αρχίζει ο μουσειακός χώρος. Πριν την είσοδο στο μουσείο, υπάρχει ένα gift shop. Από το lobby του μουσείου, μπορείς να οδηγηθείς, στα δεξιά σου, στη βιβλιοθήκη και σε κάποιους βοηθητικούς χώρους. Στον δεύτερο κόμβο, κάποιος συναντά έναν χώρο συνεδριάσεων, ένα αμφιθέατρο, την είσοδο στην μόνιμη έκθεση, όπως και τον χώρο των περιοδικών εκθέσεων. Αυτός βρίσκεται στην απόληξη του κεντρικού άξονα, καθώς θεωρούσαμε πως αυτός θα είναι ο πιο ζωντανός χώρος του μουσείου, επειδή δύναται να αλλάζει ανάλογα με τον καλλιτέχνη που φιλοξενεί.



_________________________________________________________________________________________






 
 
 

Комментарии


bottom of page