top of page
HEADER.jpg

ΜΑΡΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Λαμβάνοντας υπόψιν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τρόπο που διαμορφώνονται οι πόλεις μας και συγκεκριμένα την αναπόφευκτη άνοδο της στάθμης των υδάτων, το project αυτό εστίασε στην δημιουργία ενός σταθμού στο όριο αστικού χώρου και θάλασσας στην περιοχή της Πάτρας.

3 program.jpg

Η ιδέα προέκυψε από την μελέτη της διαδρομής στον άξονα της Νόρμαν, ο οποίος χαρακτηρίζεται νοητά από  δύο πόλους, το Δασύλλιο (γη-σταθερό στοιχείο) και την θάλασσα (νερό-μεταβαλλόμενο στοιχείο). Μορφολογικά, το βουνό λειτουργεί ως ο «θετικός» πόλος, κι έτσι προκύπτει και ο «αρνητικός», το κτίριο-σταθμός, το οποίο δημιουργεί την ψευδαίσθηση του κενού μέσα στο νερό.

3 diagrammata.jpg
5 SITE PLAN.jpg

Το κτίριο αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά επίπεδα. Ξεκινώντας από την κεκλιμένη σπειροειδή διαδρομή πάνω απ’ την επιφάνεια της θάλασσας, ο επισκέπτης οδηγείται στο επίπεδο της ανοιχτής πλατείας μέσα στην θάλασσα αλλά και στον υπερυψωμένο σταθμό πλοίων. Τα δύο κατώτερα επίπεδα είναι υποθαλάσσια και λειτουργούν ως πολυχώρος ψυχαγωγίας και δωμάτιο εικονικής πραγματικότητας.

6 axo.jpg

Η διαδρομή μέσα στο Void διατηρεί στοιχεία της εμπειρίας από μια περιήγηση στο Δασύλλιο, σε διαφορετικό όμως περιβάλλον. Ο επισκέπτης μεταφέρεται σε άλλες τοποθεσίες, όπως όταν παρατηρεί τη θέα από το ψηλότερο μέρος του άξονα, βυθισμένος όμως μέσα στην θάλασσα και με την βοήθεια τεχνολογικών μέσων.

12 SECTION 1 2000.jpg
11 SECTION 1 200.jpg

Οι κατακόρυφοι άξονες που διαπερνούν το κτίριο αποτελούν το μόνο σταθερό στοιχείο του, καθώς δεν επηρεάζονται από την αλλαγή της στάθμης, η οποία με την πάροδο των χρόνων θα υπερκαλύψει τον κεκλιμένο δρόμο, μεταβάλλοντας τον τρόπο πρόσβασης στον σταθμό.

14 road render τελικο.jpg
15 plateia render teliko.jpg
16 render teliko -1.jpg
17 vr room teliko.jpg
bottom of page