ΑΓΓΕΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΜ1070424
ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΟΔΩΡΑ ΑΜ1069513
Το συμπόσιο ( συν+ πίνειν ) στην Αρχαία Ελλάδα , αποτελούσε τον πιο διαδεδομένο τρόπο συνάντησης, διασκέδασης αλλά και συζήτησης των Ελλήνων .
Πολλοί αρχαίοι φιλόσοφοι ανέπτυξαν θεωρίες που αφορούν την αξία του μέτρου στην κατανάλωση του κρασιού, όπως απεικονίζεται πολύ επιτυχημένα στον πίνακα του Anselm Feuerbach – Plato’s Symposium (1873).Στον πίνακα αυτό, παρουσιάζεται μία σκηνή συμποσίου κατά την οποία όλοι πίνουν, διασκεδάζουν και συζητούν γύρω από το ζήτημα, “ Τι είναι ο έρωτας; ”.Ο μόνος νηφάλιος από τους παρευρισκόμενους είναι ο Σωκράτης, ενώ όλοι οι υπόλοιποι διαθέτουν τα χαρακτηριστικά ενός μεθυσμένου που αναφέρει ο Πλάτωνας στα λεγόμενά του.
Την ίδια εποχή, σε αρχιτεκτονικό επίπεδο, ο Durant προτείνει κάποιες αρχιτεκτονικές τυπολογίες, τις οποίες μπορούμε να εντοπίσουμε στην Παλλατιανή αρχιτεκτονική.
Έχοντας ως αφετηρία την Παλλαντιανή αρχιτεκτονική και πιο συγκεκριμένα τη Villa Rotonda, πειραματιστήκαμε με τη σταυροειδή κάτοψη και καταλήξαμε στην δημιουργία σταυρού,με ένα κεντρικό χώρο, ένα πυρήνα, ο οποίος συνδέει όλους τους ορόφους μέσω κάποιων οπών στο πάτωμα.
Ένα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό έργο το οποίο αποτέλεσε πηγή έμπνευσής μας είναι το οινοποιείο Dragomir Winery Estate. Σε αυτό το οινοποιείο γίνεται σύνδεση των ορόφων μέσω ενός κάθετου πυρήνα ο οποίος επιτρέπει στον επισκέπτη να παρακολουθεί τη διαδικασία παραγωγής και αποθήκευσης οίνου.
Πριν τον σχεδιασμό του δικού μας αρχιτεκτονικού έργου μελετήσαμε τις υψομετρικές ζώνες του οικοπέδου μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Επανομής.
Επιπλέον, εντοπίσαμε όλους του πόλους έλξης που πλαισιώνουν το οικόπεδό μας και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού.
Στις συνεντεύξεις η κυρία Μαγδαλεινή Λειβαδιώτη και ο κύριος Αργύρης Γεροβασιλείου, εξέφρασαν και τις απόψεις τους για τον χώρο του κρασιού και πιο συγκεκριμένα για τον κοινωνικό χαρακτήρα του κρασιού και τα γοητευτικά στοιχεία ενός οινοποιείου.Έχουμε λάβει υπόψιν μας τα λεγόμενά τους, στη φιλοσοφία του σχεδιασμού του δικού μας οινοποιείου.
Η τοποθέτηση του οινοποιείου μέσα στον αμπελώνα γίνεται με βάση το ήδη υπάρχον κτίριο με το οποίο συνδέονται μέσω μίας διαδρομής.
Μέσω του κεντρικού πυρήνα, δίνεται στον επισκέπτη η δυνατότητα θέασης της παραγωγής του κρασιού που βρίσκεται στο υπόγειο. Γύρω από αυτό τον πυρήνα εκτείνονται τέσσερεις κεραίες μέσα στο τοπίο, οι οποίες στεγάζουν τις υπόλοιπες λειτουργίες του οινοποιείου μας.
Το οινοποιείο μας αποτελείται αποτελείται από τρία επίπεδα. Στην πρώτη στάθμη, στο κέντρο τοποθετούνται τα δρύινα βαρέλια τα οποία αποτελούν ένα σημείο ενδιαφέροντος του επισκέπτη. Γύρω από αυτά, τοποθετούνται τα μηχανήματα παραγωγής και αποθήκευσης του οίνου, καθώς και κάποιοι χώροι αποθήκευσης και υγιεινής.
Στη δεύτερη στάθμη, γίνεται η πρόσβαση του επισκέπτη στο οινοποιείο, από τα δεξιά μέσω της διαδρομής που συνδέει το παλιό με το νέο κτίριο. Ο επισκέπτης καθώς εισέρχεται στο χώρο υποδοχής συναντά ένα μικρό wine bar το οποίο σηματοδοτεί την αρχή της εμπειρίας του στο χώρο του κρασιού. Στον κεντρικό χώρο αυτής της στάθμης, μπορεί ο επισκέπτης να περιπλανηθεί και να παρακολουθήσει το χώρο παραγωγής και αποθήκευσης στην πιο κάτω στάθμη μέσω των οπών που βρίσκονται στο πάτωμα. Διασχίζοντας τον κεντρικό χώρο, ο επισκέπτης οδηγείται είτε στους χώρους γραφείων και workshops είτε στο χώρο φαγητού.
Στη τρίτη στάθμη, τοποθετούνται περιμετρικά του κεντρικού πυρήνα ο χώρος διαμονής, ένα ημιυπαίθριο wine bar και το συνεδριακό κέντρο. Το συνεδριακό κέντρο είναι προσανατολισμένο έτσι ώστε οι θεατές καθώς παρακολουθούν κάποια ομιλία να έχουν φόντο τον αμπελώνα που εκτείνεται μπροστά τους και στο βάθος τη θάλασσα. Το ημιυπαίθριο wine bar τοποθετείται δίπλα από το συνεδριακό κέντρο με σκοπό όταν τελειώσει κάποια ομιλία οι σύνεδροι να μπορούν να συνεχίζουν τις συζητήσεις τους σε μία πιο χαλαρή ατμόσφαιρα με θέα τον αμπελώνα.
Comments