top of page

Updated: Feb 11, 2022




Με τον προσανατολισμό της σύνθεσης γύρω από το ίχνος της γέφυρας, η σχέση στέγασης που δημιουργείται με το τοπίο στην όχθη του Ρίου κίνησε τον προβληματισμό για την κατοίκησή του.

«῾Η γέφυρα περισυλλέγει γύρω ἀπό τόν ἑαυτό της μέ τό δικό της τρόπο γῆ καί οὐρανό, τίς θεότητες καί τούς θνητούς.» Martin Heidegger, Κτίζειν Κατοικείν Σκέπτεσθαι, §5.

Πρόκειται για μια κοινότητα που φιλοξενεί άπορους ανθρώπους με άμεση ανάγκη περίθαλψης και ενδιαίτησης (πρόσφυγες, άστεγοι κ.α.) με σκοπό την σταδιακή τους ανάκαμψη.



Αρχική ιδέα των ροών κίνησης είναι ο διαχωρισμός τους σε αυτή των κατοίκων (μπλε) και αυτή των επισκεπτών (κόκκινη). Η κατοίκηση προσάπτεται στη γέφυρα με τις συμπληρωματικές λειτουργίες να της προσφέρουν τη σύνδεση με το έδαφος.

Παράλληλα, οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν σε ένα σύστημα πλωτών διαδρομών που ξεκινούν από τη διαμορφωμένη παραλία στα περίχωρα του κάστρου, ελίσσονται και αλληλοτέμνονται ανάμεσα στα υποστηλώματα της γέφυρας καταλήγοντας σε μια άνοδο στην γέφυρα. Ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα, σημεία αυτής της διαδρομής βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας με αποτέλεσμα να διακόπτεται η συνεχής ροή.





Αναδιαμόρφωση παραλίας







Η ένταξη του βασικού προγράμματος σε έναν εκτεθειμένο στον καιρό και στους σεισμούς τόπο απαντάται με έναν ελαφρύ μεταλλικό σκελετό που κρέμεται από τα βασικά δοκάρια της γέφυρας. Έτσι, οι διαστάσεις της γέφυρας ορίζουν και τη συνθετική μονάδα του σκελετού όπου αποτελεί το δωμάτιο.




Η ραχοκοκκαλιά είναι η πορεία που διασχίζει τις χρήσεις και τις κατοικίες και καταλήγει σε μια απόληξη στη θάλασσα.

Όπως φαίνεται και στο τοπογραφικό, οι χρήσεις ξεφεύγουν από το αποτύπωμα της γέφυρας με το δίπλωμα των σπονδύλων του σκελετού.

Τομή κατά μήκος της ραχοκοκκαλιάς





Πιο συγκεκρίμένα (στις κατόψεις) έχουμε τον χώρο υποδοχής από τον οποίο κάποιος μπορεί να ακολουθήσει τη διαδρομή της ράμπας. Αρχικά, υπάρχουν χώροι φιλοξενίας προσωπικού με φαρμακείο, αποδυτήριο προσωπικού και τρία δωμάτια ιατρείων.



Έπειτα, η ράμπα διασχίζει μια υπόσκαφη πλατεία, έναν εναλλακτικό (πιο προστατευμένο) δημόσιο χώρο.

Και χώρους εργαστηρίων, όπου και κοινωνικοποιούνται οι κάτοικοι με τους ντόπιους μέσω της συνεργασίας τους. Τα προιόντα που παράγονται διατίθενται στην τοπική κοινότητα (υπαίθριο παζάρι).


Η πορεία συνεχίζεται με το τμήμα των κατοικιών - χώρος που αφορά αποκλειστικά τους κατοίκους.



Προστασία από το περιβάλλον παρέχουν υδατοπροστατευτικές μεμβράνες που ντύνουν το σκελετό, όπως και οι χρυσαλλίδες προστατεύουν το έντομο. Επιπλέον, μεταβολές στα δομικά στοιχεία του σκελετού μορφοποιούν ένα στερεό που μεταχειρίζεται τους ισχυρούς ανέμους.



Στον χώρο εσωτερικά των μεμβρανών πέρα απο τα δωμάτια υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι λουτρών, WC και προετοιμασίας φαγητού.




Άνοψη του «κουκουλιού»








Στις παρακάτω αξονομετρικές μεγεθύνσεις, από τα αριστερά προς τα δεξιά, έχουμε:

Τον χώρο περισυλλογης-προσευχής (απόληξη), το κλιμακοστάσιο που συνδέει πλατφόρμες και γέφυρα και τέλος το σημείο σύνδεσης χρήσεων - «κουκουλιού».




Διαφορετικοί τύποι μονάδων. Δωμάτιο ιατρείου (αριστερά), Δωμάτιο κατοίκησης (δεξιά)




Στιγμιότυπα της πορείας απο την υποδοχή μέχρι την απόληξη.





Κατοικίες




Γενική άποψη από τις πλατφόρμες




Παζάρι






Κοντούλης Αναστάσιος - 1065050

Καργιαντουλάκης Ελευθέριος - 1060010

Recent Posts

See All

ΤΕΙΧΟ_ΓΡΑΦΙΑ στο όριο

Η παρούσα πρόταση αφορά μια σχεδόν αστικής φύσεως επέμβαση στην περιοχή του Ρίου Πατρών και συγκεκριμένα στην ακτή που συνδέει το...

Comments


bottom of page