Το οικόπεδο βρίσκεται σχεδόν στο παραλιακό μέτωπο της Πάτρας. Δίπλα σε παλιά βιομηχανικά κτίρια, σήμερα ανενεργά, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής. ΚΤΙΡΙΟ ΜΠΑΡΥ, ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.
Φυσικά είναι δίπλα και σε χώρους πολιτισμού, ΘΕΑΤΡΑΚΙ, ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, καφέ με πολύ κόσμο και φοιτητές.
Πάντα με συγκινούσαν τα παλιά βιομηχανικά κελύφη και ιδιαίτερα, ένα χαρακτηριστικό τους, το στοιχείο της καμινάδας. Δηλώνει: ενέργεια, παραγωγή, κίνηση, ζωντάνια.
Με αφορμή αυτό το στοιχείο, την καμινάδα και ένα πίνακα του Klee “Harbour at Night”, προσπάθησα να σχεδιάσω μια βιβλιοθήκη στο χώρο αυτό.
Έγινε μια σειρά από απόπειρες απόδοσης της καμινάδας στο χώρο και τελικά προέκυψε αυτή η μορφή.
Ουσιαστικά είναι σαν χαράξεις του χώρου- εγκάρσιες τομές-πετάσματα- να υψώνονται άλλοτε κατακόρυφα και άλλοτε με κλίση.
Προέκυψαν τρεις όγκοι – ενότητες: Αυτός της Καμινάδας, όπου το βασικό της στοιχείο, τα βιβλιοστάσια, αναπτύσσονται γύρω από την κατακόρυφη κίνηση, τοποθετημένη στο κέντρο - και ένας πιο μικρός όγκος που περιλαμβάνει την υπαίθρια είσοδο, το χώρο της υποδοχής και τις διοικητικές λειτουργίες του χώρου. Ένας ενδιάμεσος υπαίθριος χώρος τους ενώνει.
Αυτό που επιδίωξα ήταν η βιβλιοθήκη “Καμινάδα”, να είναι ένα δημόσιο πέρασμα, όπου οι χρήστες διασχίζοντάς τον, να συμμετέχουν σε αυτόν. Σε αυτό βοηθά η κίνηση που γίνεται μέσω ραμπών. Ένας περίπατος που μας περνά από υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους για να μας οδηγήσει στο χώρο της Καμινάδας.
Το στοιχείο της διαφάνεια επίσης είναι βασικό στοιχείο της σύνθεσης- ο ενδιάμεσος χώρος μοιάζει να αιωρείται. Τα βιβλιοστάσια της καμινάδας είναι ορατά από «παντού». Το βλέμμα των περαστικών διαπερνά το χώρο
Comentários