Μαρία Παπανδρέου 1065065
Γιώργος Μαριάτος-Μεταξάς 1070323
Αφετηρία: το Συμπόσιον. Ο Θεός που συνδεόταν πιο άμεσα με αυτό, ήταν ο Διόνυσος, ο οποίος λέγεται ότι είχε διπλή γέννηση, καθώς ήταν ο πρώτος Θεός που πεθαίνει και αναγεννάται. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τη μυθολογία, ο Δίας για να σώσει το βρέφος Διόνυσο, τον μεγάλωσε στον μηρό του, μέχρι να ωριμάσει. Παραλληλίζοντάς το με το κρασί, παρατηρούμε ότι για την παραγωγή-γέννησή του, απαιτείται πρώτα ο «θάνατος» του σταφυλιού. Στόχος της σύνθεσής μας, ήταν η βίωση αυτής της αναγέννησης του κρασιού και του ανθρώπινου μόχθου, παράλληλα με τις διαδικασίες και τις πρακτικές του συνεδρίου. Η διαπλοκή δηλαδή του Διονυσιακού και του Απολλώνιου. Αυτή η διαπλοκή επιχειρείται και επιτυγχάνεται και στο οινοποιείο Bulgari των Alvisi Kirimoto + Partners στην Ιταλία, καθώς επιτρέπει την οπτική επαφή των επισκεπτών με την διαδικασία παραγωγής του οίνου, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά του κτιρίου.
Βασική μας ιδέα ήταν δύο ογκώδεις γραμμικές μπάρες σε σχέση ολίσθησης μεταξύ τους, οι οποίες βυθίζονται μες το χώμα. Ανάμεσα τους δημιουργήθηκε μία «σχισμή», η οποία αποτελεί την κεντρική ροή και κίνηση των επισκεπτών. Εκατέρωθεν της σχισμής, έχουν τοποθετηθεί τζαμαρίες προκειμένου κατά την κατάβαση των επισκεπτών/συνέδρων να επιτρέπεται η οπτική επαφή τους με την οινοπαραγωγή.
Η μία μπάρα αφορά την διανόηση-το πνεύμα-το Απολλώνιο και ολισθαίνει προς τον κεντρικό δρόμο-πολιτισμό και η άλλη που αφορά την παραγωγή του κρασιού, δηλαδή το θάνατο του σταφυλιού και την αναγέννηση του ως κρασί-το Διονυσιακό ολισθαίνει προς τα αμπέλια και το τοπίο. Αυτές οι δυο μπάρες δεν διαπλέκονται μόνο ως προς την κατάβαση αλλά και εσωτερικά, αφού η πλάκα της μίας, εισχωρεί στον διώροφο ύψους χώρο της άλλης προκειμένου να επιτευχθεί η διαρκής και απρόσκοπτη σύνδεση των συνέδρων με την μαγεία της οινοπαραγωγής, αυτή η σύζευξη του Διονυσιακού και Απολλώνιου.
Comments