top of page

Τζόλα Δώρα / 1070429

Μάρκου Αναστασία / 1070781


Το δέντρο είναι σύμβολο ζωής, έμπνευσης, δημιουργίας και γνώσης και θεωρείται ιερό σε αρκετές θρησκείες. Στα πλαίσια αυτού του συμβολισμού συλλάβαμε την ιδέα ενός κτηρίου δάσους που θα συνιστά το νέο ιερό. Η γεωμετρία του οικοπέδου ανατολικά του ναού γεννά την φλούδα κάτω από την οποία βρίσκεται όλη η ζωή του σχολείου. Σε ολόκληρο το εμβαδόν τοποθετούνται υποστυλώματα πάνω σε κάναβο βασισμένο στις βασικές χαράξεις της πόλης της Πάτρας.

Κάτω από την φλούδα δημιουργείται μία νέα συνθήκη συνύπαρξης του τεχνητού με το φυσικό. Η κανονικότητα των υποστυλωμάτων έρχεται σε αντίθεση με τον αυθορμητισμό των ευκαλύπτων, όπως και η σκιά του διχτυού σε σχέση με την σκιά των δέντρων.

Βασικά συνθετικά στοιχεία του κτηρίου πέρα από την φλούδα και τα υποστυλώματα αποτελούν η κεντρική σκάλα, οι μονάδες διδασκαλίας – δωμάτια καθηγητών, τα δωμάτια των μαθητών, το συμπόσιο και το αμφιθέατρο.

Η βασική είσοδος γίνεται μέσω της κεντρικής σκάλας από την βορειοδυτική πλευρά του κτηρίου, η οποία αποτελεί συνέχεια της κίνησης του κεντρικού πεζόδρομου της Πάτρας, την Ρήγα Φεραίου και μέσω της Ευμήλου καταλήγει στο 4EST.


Κατανοώντας την σημασία και τον χαρακτήρα του Ελληνικού ήλιου, σχεδιάσαμε την φλούδα ως λεπτό μεταλλικό δίχτυ το οποίο επιτρέπει το φως αλλά φιλτράρει και μειώνει την ένταση του μεσημεριανού ήλιου.

Η σκάλα συνιστά πυρήνα του σχολείου. Είναι η ραχοκοκαλιά της κίνησης και της δράσης των ανθρώπων τόσο πάνω όσο και κάτω από αυτή. Κατά μήκος βρίσκονται οι μονάδες διδασκαλίας και τα δωμάτια των καθηγητών, τα οποία είναι προσβάσιμα από τα πλατύσκαλα τα οποία λαμβάνουν τον ρόλο ενός ζωντανού κατωφλιού.

Στο ισόγειο, κάτω από τους όγκους των μονάδων διδασκαλίας, βρίσκονται τα δωμάτια όπου διαμένουν οι μαθητές. Είναι τοποθετημένα με τρόπο τέτοιο ώστε να δημιουργούν μία μικρή γειτονιά και να είναι προσπελάσιμα από κάθε πλευρά. Τα δωμάτια έχουν σχεδιαστεί με την πρόθεση να αναπαράγουν την συλλογικότητα που συναντάται σε μία κατασκήνωση.

Εισάγουμε το συμπόσιο μπροστά στην είσοδο του κτηρίου και το αμφιθέατρο έχει τοποθετηθεί με τρόπο τέτοιο ώστε να καθιστά τα δώματα του κτηρίου, μία ενιαία τρισδιάστατη σκηνή.

Το 4EST ενθαρρύνει την συλλογικότητα και την πραγματική και όχι ψευδαισθητική ελευθερία, όπως ακριβώς είχαν προδιαγράψει οι εμπνευστές των United World Lyceum.



ΕΡΕΥΝΑ





ΑΝΑΦΟΡΕΣ


ΧΑΡΤΗΣ


ΚΑΤΟΨΗ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΑΞΟΝΟΜΕΤΡΙΚΟ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ




ΣΤΑΘΜΗ 1


ΣΤΑΘΜΗ 2

ΣΤΑΘΜΗ 3

ΣΤΑΘΜΗ 4

ΣΤΑΘΜΗ 5




ΣΤΑΘΜΗ 6



ΣΤΑΘΜΗ 7




ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ



ΤΟΜΗ Α - Α'





ΤΟΜΗ Β - Β'

ΠΡΟΟΠΤΙΚΑ





ΟΨΕΙΣ


193 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page