top of page

UnFolded Line

Κατά την διαμόρφωση του κτιριακού συστήματος του ενυδρείου μας λάβαμε επιρροές από την σχέση του οικοπέδου με την θάλασσα καθώς επίσης και από το ανάγλυφο της συγκεκριμένης περιοχής. Έτσι αποφασίσαμε να διαμορφώσουμε ένα κτήριο το οποίο να εκμεταλλεύεται αυτά τα χαρακτηριστικά, να ενσωματώνεται στο τοπίο και να δημιουργεί περάσματα, εμπόδια και εναλλακτικές διαδρομές στην γύρω περιοχή (πλατεία, δρόμος, προβλήτα, θάλασσα). Ο τρόπος που υλοποιήσαμε αυτή μας την πρόθεση -όσον αφορά την ογκοπλασία- ήταν να δημιουργήσουμε δύο γραμμές, οι οποίες στην συνέχεια όρισαν τις πλάκες, οι οποίες ξεδιπλώνονται προς την θάλασσα και την πόλη, ενώ ταυτόχρονα αλληλεπιδρούν συμπληρωματικά μεταξύ τους αλλά και με το έδαφος.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα-μακέτα οι δύο αυτές γραμμές εκτονώνονται στην πόλη και την θάλασσα αντίστοιχα, και στην συνέχεια ορίζουν τις βασικές πλάκες που δημιουργούν τον τελικό όγκο και κατά συνέπεια τις κυκλοφορίες σε αυτό.

Έτσι προέκυψε το παρακάτω τοπογραφικό σχέδιο, στο οποίο φαίνεται η διάθεση του κτηρίου να ενσωματωθεί στο αστικό τοπίο της πόλης, καθώς και η ξεδίπλωση του προς την θάλασσα και προς την πόλη. Ο όγκος αυτός, δεν επηρεάζει την κυκλοφορία των αυτοκίνητων, οριοθετεί την κυκλοφορία των πεζών, και προσφέρει την εναλλακτική διαδρομή μέσα η πάνω στο κτήριο.

Δίνοντας όγκο προκύπτει το παρακάτω κτήριο, στο οποίο οι πλάκες ακολουθούν τις ροές που προαναφέραμε

Αναλυτικά όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το κτηριολογικό πρόγραμμα φαίνονται στις επιμέρους κατόψεις.

Ξεκινώντας από το υπόγειο λοιπόν, βλέπουμε την διαδρομή η οποία περιβάλει την δεξαμενή, δηλαδή την βασική και μόνιμη έκθεση, η οποία βρίσκεται υποθαλάσσια. Αρχικά στην είσοδο αυτής, ο επισκέπτης καλείται να ακολουθήσει την βύθιση της και στην συνέχεια να αναδυθεί ξανά στην επιφάνεια περνώντας δίπλα από ένα κομμάτι των εργαστηρίων. Στην διάρκεια την περιήγησης, όντας κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μέσα σε μία γυάλινη διαδρομή ο παρατηρητης έχει την δυνατότητα να συγκρίνει τον πραγματικό βυθό με τον ιδανικό.

Στην κάτοψη του ισογείου φαίνεται το λόμπυ και η είσοδος της έκθεση, το πάνω μέρος των εργαστηριών και η βιβλιοθήκη. Στην συνέχεια φαίνεται ο στεγασμένος χώρος από τον οποίο εισέρχεσαι στα επιμέρους τμήμα του κτηρίου, και μετά κάποιοι βοηθητικοί χώροι το κάτω μέρος του αμφιθεάτρου ο χώρος των σουβενίρ και η ράμπα για την πρόσβαση στον πάνω όροφο. Το κτήριο όπως προαναφέρθηκε διακόπτεται ώστε να μην εμποδίζει την ροή του δρόμου και συνεχίζεται στον ίδιο όροφο φιλοξενώντας ένα τμήμα της διοίκησης.

Συνεχίζουμε με την κάτοψη του πρώτου ορόφου στον οποίο βλέπουμε την καφετέρια, το πάνω τμήμα του αμφιθεάτρου, τον χώρο που στεγάζει τις περιοδικές εκθέσεις και τα υπόλοιπα γραφεία της διοίκησης. Στο σημείο αυτό βρίσκεται επίσης η κύρια είσοδος από την πόλη και κατά συνέπεια το δεύτερο λόμπυ.

Τέλος η κάτοψη του βατού δώματος στην οποία είναι εμφανής η στέγαση του αμφιθεάτρου η οποία όντας υπερυψωμένη βοηθά στον καλύτερο φωτισμό του. Ακόμα φαίνεται η διαδρομή που ξεκινάει απο την πόλη, καταλήγει στην προβλήτα και αντίστροφα.


Ακολουθούν οι εγκάρσιες τομές, ξεκινώντας από την διαδρομή-εργαστήρια στην οποία φαίνεται και το πέρασμα των πεζών-είσοδος.


Ακολουθεί η τομή στο αμφιθέατρο


Τέλος η τομή στην διοίκηση


Στην συνέχεια η διαμήκης


Και οι όψεις προσεγγίζοντας το κτήριο από τον νότο και τον βορά αντίστοιχα


Ένα αξονομετρίκο


Και τέλος τα κολάζ στα οποία δίνεται η αίσθηση του χώρου της εισόδου, του θεατρου και της διαδρομή αντίστοιχα



Στο κολάζ της έκθεσης διακρίνονται τα κεκλιμένα υαλοστάσια που την περιβάλλουν.

Βικιώτη Αικατερίνη 1065056

Βαλάκου Ανθούλα 1065058

54 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page