top of page

TRIANGLES IN THE CITY

Updated: Jul 10, 2021

Η παρακάτω μελέτη, αφορά τον σχεδιασμό ενός κέντρου παρακολούθησης θαλάσσιων ειδών στην Πάτρα. ο χώρος μελέτης ορίζεται από τις προβλήτες της αγ. Νικολάου και Άστιγγος και από το πρώην οικόπεδο των ΚΤΕΛ καθώς και το παραλιακό μέτωπο.

Λόγω της απειλής και εξαφάνιση των θαλάσσιων ειδών ο σχεδιασμός του ενυδρείου δεν στοχεύει μόνο στην παρατήρηση της θαλάσσιας ζωής, αλλά στην περίθαλψη και διάσωσή της. Ταυτόχρονα, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για το ζήτημα αυτό επιδιώκεται ο σχεδιασμός ενός χώρου, όπου ερευνητές και επισκέπτες βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση.


Έτσι, κρατώντας σαν κεντρικούς πυρήνες τους εργαστηριακούς χώρους αναπτύσσονται γύρω τους οι κινήσεις των επισκεπτών. Επιπλέον η λειτουργία ενός δικτύου τριγώνων που έρχεται σε αντίθεση με τη μορφή του αστικού ιστού της πόλης λειτουργεί ως στέγαστρο και έρχεται να αγκαλιάσει το χώρο του κεντρικού κτηρίου, δημιουργώντας στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ αυτού και του κτηρίου ποικίλες ατμόσφαιρες. Μέρος της διερεύνησης αποτέλεσε ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η διαρκής σύνδεση επισκεπτών - ερευνητών. Αποτέλεσμα του σχεδιασμού ήταν η λειτουργία ενός κτηριακού συγκροτήματος που αποτελείται από τρεις μονάδες, την βιβλιοθήκη στο ανατολικό άκρο και στο όριο με τον υπόλοιπο αστικό ιστό, έπειτα την διοίκηση και τέλος, σε επαφή με τη θάλασσα, η κεντρική κτηριακή μονάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο ανεξάρτητες μονάδες για το λόγο ότι λειτουργούν αυτόνομα και μπορούν να εξυπηρετήσουν την πόλη ανεξάρτητα της λειτουργίας του ενυδρείου, διαμορφώθηκαν ως ξεχωριστά κτήρια.













Όσον αφορά τη σχέση με την πόλη, μία σημαντική κίνηση υπήρξε η υπογειοποίηση του δρόμου και του τρένου στο κομμάτι του χώρου μελέτης, δημιουργώντας υπόγειο χώρο στάθμευσης για το ενυδρείο. Έτσι δημιουργήθηκε ένας ενιαίος δημόσιος χώρος, ό,που οι πεζοί μπορούν να κινούνται ελεύθερα χωρίς την ενόχληση των αυτοκινήτων. Ακόμα η διαμόρφωση του εδάφους έχει γίνει με μορφή παρόμοια αυτής του στεγάστρου, δηλαδή με τριγωνικές επιφάνειες που λειτουργούν ως μεγάλες πλατφόρμες με μικρές υψομετρικές διάφορες και φιλοξενούν ποικίλες δημόσιες χρήσεις.



Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα τριγωνικά στέγαστρα διαφέρει στα κτήρια της διοίκησης και της βιβλιοθήκης σε σχέση με το κεντρικό. Στην περίπτωση των κτηρίων της βιβλιοθήκης και της διοίκησης τα κτήρια, έρχονται σαν συνέχεια του κτηρίου. Αντίθετα στην περίπτωση του κεντρικού κτηρίου, τα τρίγωνα λειτουργούν σαν στέγαστρο





139 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page