top of page

The Winch

Updated: Jul 2, 2021

Σαρλάς Κωνσταντίνος ΑΜ 1071200

Μαυροκολέα Σοφία ΑΜ 1071235



Βρισκόμαστε στο Παλαιό Λιμάνι της Πάτρας, ένα σημείο που έχει κοντινή απόσταση σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, αστικών λεωφορείων, ξενοδοχεία, το κέντρο της Πάτρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αντικείμενο της εργασίας είναι ο σχεδιασμός ενός ενυδρείου και συγκεκριμένα στο ενδιάμεσο της προβλήτας της οδού Άστιγγος και του Μώλου της Αγ. Νικολάου. Αρχικό μέλημα μας ήταν η σχεδίαση μιας ενδιάμεσης προβλήτας ώστε οι εν δυνάμει δεξαμενές να ενοποιούνται και οι χώροι έκθεσης να βρίσκονται βυθισμένες στο υπάρχον υδάτινο στοιχείο. Έχοντας τις παρακάτω επιρροές...

πραγματοποιήσαμε τις χαράξεις


Στη συνέχεια ενοποιήσαμε το Ο.Τ. των παλαιών Υπεραστικών ΚΤΕΛ με την κύρια κατασκευή του ενυδρείου. Λάβαμε φυσικά υπόψη την υπογειοποίηση του τρένου και τη παραχώρηση του παραλιακού μετώπου στους πολίτες της Πάτρας. Οι συνδέσεις είναι υπέργειες και υπόγειες.

Η τελική ογκοπλασία που προέκυψε είναι η κάτωθι

Τοπογραφικό Διάγραμμα

Αναλυτικότερα ας δούμε τις κατόψεις επεξηγώντας την ελικοειδή κίνηση και παρατηρώντας τους επιμέρους χώρους




Η πρόσβαση γίνεται στο Ο.Τ. που βρισκόταν το κτίριο των ΚΤΕΛ.. Από την οδό Αγ. Ανδρέου ή από την οδό Καψάλη μέσω του υπαίθριου χώρου που διαμορφώθηκε. Αξιοποιούμε τους ελεύθερους χώρους των δίπλα Ο.Τ. για τη στάθμευση.

Εισερχόμαστε στην υποδοχή στη στάθμη του ισογείου όπου μπορούμε να μεταβούμε σε ένα μικρό χώρο αναμονής και από κει οδηγούμαστε είτε στο υπόγειο όπου υπάρχουν w/c, αποδυτήρια του προσωπικού και αποθήκες. Στην υποδοχή συναντάμε τους αρμόδιους εργαζόμενους όπου μας οδηγούν στην άνω στάθμη μέσω του κλιμακοστασίου είτε μέσω ασανσέρ. Ο χώρος της υποδοχής αποτελεί και χώρο εξόδου από το χώρο της έκθεσης.

Η κίνηση που κάνουμε για να περιηγηθούμε στο ενυδρείο μας είναι υπέργεια προς υπόγεια.

Μεταβαίνουμε λοιπόν στον όροφο όπου μέσω της κλειστής γέφυρας οδηγούμαστε στο κυρίως τμήμα της κατασκευής μας. Η δομή τους είναι δύο δίσκοι ελλειπτικοί όπως είδαμε και παραπάνω και κατά συνέπεια αυτό το σχήμα μας οδηγεί σε μια σπειροειδή διαδρομή. Καθώς τελειώνει η γέφυρα υπάρχει ένας μικρός έλεγχος. Αριστερά είναι χωροθετημένοι εργαζόμενοι όπως γραμματειακή υποστήριξη , δημόσιες σχέσεις, διεύθυνση και χώρος εργαστηρίων. Στα δεξιά εκεί που ξεκινά και η δική μας περιήγηση συναντάμε μία αίθουσα διδασκαλίας / ομιλίας/ διάλεξης, μετά μια αίθουσα βιβλιοθήκης - πολυμέσων. Από κει ξεκινά και η ράμπα καθόδου σπειροειδούς σχήματος. Εκεί συναντάμε τη πρώτη μας δεξαμενή/ ενυδρείο. Καθώς κατεβαίνουμε για να φτάσουμε στη στάθμη του ισογείου συναντάμε ακόμα μια δεξαμενή.

Είμαστε στον εξωτερικό χώρο όπου οδηγούμαστε στην υπαίθρια δεξαμενή με τις κερκίδες και στη συνέχεια οδηγούμαστε ξανά εσωτερικά για να περάσουμε στις τρεις μεγάλες δεξαμενές που είναι τοποθετημένες εντός της θάλασσας. Εκεί έχουν διαμορφωθεί επίπεδα – αναβαθμοί για τα παγκάκια.

Αφού είδαμε τα ενυδρεία βρισκόμαστε στο υπόγειο όπου θα οδηγηθούμε μέσω της ράμπας στην υποδοχή του ισογείου


Ας δούμε και τους επι μέρους χώρους-χρήσεις και σε εσωτερικά προοπτικά

Η υποδοχή


Κάτω απο τη κλειστή εναέρια γέφυρα

Οι χώροι που αρχικά συναντούμε: υποδοχή άνω ορόφου, αίθουσα διαλέξεων & βιβλιοθήκες



Η έξοδος απο τον Α' όροφο που έγινε μέσω ράμπας και οδηγούμαστε στο καφέ του ισογείου (ανεξάρτητη είσοδος) στην υπαίθρια δεξαμενή, στο κατάστημα αναμνηστικών ειδών ή στα ενυδρεία του κάτω ορόφου (μεγαλύτερες δεξαμενές) τα οποία είναι ασκεπή και για λόγους λειτουργικούς.

Εδώ παρατηρούμε ότι οι εργαζόμενοι σε στιγμές ανάπαυλας μπορούν να μεταβούν στον άνω χώρο της κερκίδας

Τέλος εσωτερικές απόψεις απο τις μεγάλες δεξαμενές που είναι τοποθετημένες στην ισόγεια προς υπόγεια στάθμη.

Το ενυδρείο σε σχέση με τη πόλη


Πινακίδα παρουσίασης







78 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page