top of page

THE SPHERE OF WATER

Updated: Jul 10, 2021




ΚΟΣΣΥΒΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΑ 1070425 ΦΡΑΝΤΖΗ ΕΥΓΕΝΙΑ 1065102





Ένα ενυδρείο στην Πάτρα.



Κεντρική ιδέα.

Βασίστηκε στην επιθυμία μας να δημιουργήσουμε μια μεγάλη σφαιρική δεξαμενή μέσα στην οποία θα "βυθίσουμε" τους χώρους που θα χρησιμοποιούν οι άνθρωποι.





Όγκος.

Καταλήξαμε σε ένα πιο σφαιρικό σχήμα, γιατί θέλαμε να έρχεται σε αντίθεση με τη γεωμετρία της πόλης.




Πρόθεση.

Το υγρό στοιχείο να γίνει πιο ευδιάκριτο στην πόλη. Για να το πετύχουμε αυτό ανυψώνουμε το νερό ενώ παράλληλα βυθίζουμε το έδαφος.






Τοπογραφικό.

Το ενυδρείο έχει τοποθετηθεί μέσα στη θάλασσα, με την κεντρική είσοδο να γίνεται ένα επίπεδο κάτω από τη στάθμη του νερού, μέσω μιας κεκλιμένης πλατείας. Τα όρια της πλατείας αυτής διαμορφώνονται από μεγάλους κατακόρυφους τοίχους που κόβουν το έδαφος και τη θάλασσα. Παίρνουν το σχήμα τους από τις ακτίνες του κύκλου και κατευθύνουν το βλέμμα προς το ενυδρείο.

Από την κάτω πλευρά η θάλασσα έχει εισχωρήσει προς την πόλη δίνοντας τη δυνατότητα στον άνθρωπο να έρθει σε επαφή με αυτή.

Από την πάνω πλευρά έχει δημιουργηθεί ένας χώρος στάθμευσης των επισκεπτών με μια βοηθητική σκάλα ανάμεσα στα τοιχάκια, καθώς επίσης και μια πιο κρυφή είσοδος που καταλήγει σε χώρο στάθμευσης του προσωπικού.





Όψεις.

Η σχέση του ενυδρείου με την πόλη.





Διάγραμμα χώρων.

Στο ενυδρείο όλοι οι χώροι έχουν διαμορφωθεί με βάση τις ακτίνες και τα τόξα του κύκλου.





Exploded αξονομετρικό.

Δύο επίπεδα με βοηθητικούς χώρους κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, ενώ το μόνο κομμάτι που βρίσκεται πάνω απο αυτή είναι ο εκθεσιακός χώρος. Διακρίνονται τα πηγάδια φωτός που έχουν δημιουργηθεί με σκοπό το φυσικό φως να εισέρχεται στους χώρους κάτω από το νερό.






Το κτιριολογικό πρόγραμμα.

Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι συνδέονται με το χώρο αναμονής. Κρυφοί χώροι του προσωπικού πίσω από τη δεξαμενή. Από αυτό το επίπεδο ξεκινά και η άνοδος προς τον εκθεσιακό χώρο στο κέντρο.





Κατόψεις.




Τομές.





Η κίνηση στο επίπεδο της εισόδου.

Με πράσινο η κίνηση των επισκεπτών, με κόκκινο η κρυφή κίνηση του προσωπικού, με μωβ η κυκλική ανοδική πορεία του εκθεσιακού χώρου.





Η κίνηση στον εκθεσιακό χώρο.

Με ροζ η βασική κυκλική ανοδική πορεία της έκθεσης, με κίτρινο μια δεύτερη πορεία μέσα στο νερό, με μπορντό μια κρυφή πορεία μέσα από το νερό για τους δύτες.




Η στήριξη της σφαιρικής δεξαμενής.

Αποτελείται απο δύο μεταλλικά πλέγματα που εφάπτονται εσωτερικά και εξωτερικά της δεξαμενής και συνδέονται μεταξύ τους με μεταλλικά στοιχεία.






Ο εκθεσιακός χώρος.

Πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να δει κάποιος το νερό. Με τη βοήθεια του σκελετού έχουν δημιουργηθεί κομμάτια για πληροφορίες και προβολές.






Μακέτα εργασίας.

Το ενυδρείο σε σχέση με την πόλη.







Προοπτικές απόψεις εσωτερικά του ενυδρείου.







Προοπτικές απόψεις των εξωτερικών χώρων.

191 views0 comments

Recent Posts

See All

City Shoal

shoal=Στην ωκεανογραφία, τη γεωμορφολογία και τη γεωεπιστήμη, ένα κοπάδι είναι μια φυσική βυθισμένη κορυφογραμμή, όχθη ή ράβδος που αποτελείται από, ή καλύπτεται από, άμμο ή άλλο μη στερεοποιημένο υλι

bottom of page