top of page

Updated: Jul 10, 2021

ΧΑΡΙΤΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ 1065131

ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ-ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ 1065119



Emilio's Folly, Emilio Ambasz



εικόνες από την επίσκεψη στο οικόπεδο



τοπογραφικό ευρύτερης περιοχής

διαγράμματα αρχικής ιδέας (τομές εδάφους & διάγ. κίνησης)



Προσπαθώντας να κρατήσουμε την καθαρότητα και την αίσθηση του ήδη υπάρχοντος τοπίου, αλλά και να δημιουργήσουμε ταυτόχρονα μία διακριτή παρέμβαση στο οικόπεδο, επιλέξαμε να αναδιαμορφώσουμε το έδαφος, δημιουργώντας έναν κεντρικό λόφο και να τοποθετήσουμε το κτίσμα κάτω από την επιφάνειά του.



διάγραμμα μεταβολής εδάφους


τοπογραφικό



Έτσι, φτάνοντας κάποιος στο χώρο, έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο κύριες διαδρομές:


α) να ανέβει προς τα πάνω ακολουθώντας τη φυσική κλίση του εδάφους προς την κορυφή του λόφου, από εκεί να κατέβει μέσω της σκάλας στο αίθριο του κτιρίου, και είτε να συνεχίσει στο εσωτερικό του, ή να βγει στον κήπο.


β) να ακολουθήσει την πορεία του θανόντος (του οχήματος που τον μεταφέρει), μια διαδρομή με ελάχιστα κατηφορική κλίση που χωρίζεται σε δύο τμήματα: του οχήματος, το οποίο σταματά μόλις φτάσει στον υπόγειο χώρο, ώστε εργαζόμενοι να παραλάβουν τη σωρό, και του πεζού, που συνοδεύει το όχημα μέχρι την παραλαβή και συνεχίζει προς το αίθριο.



διάγραμμα κίνησης πεζού-οχήματος



κάτοψη


διαγράμματα κίνησης επισκεπτών (α) και εργαζομένων (β)



διαμήκεις τομές



εγκάρσιες τομές



αξονομετρική απεικόνιση κτίσματος




Βγαίνοντας από το κτίριο στον κήπο, ο επισκέπτης συναντά έναν καμπύλο τοίχο, με το έδαφος να δημιουργεί ένα βύθισμα στο πίσω μέρος του, ο οποίος έχει τη λειτουργεία ενός υπαίθριου τεφροφυλακίου.

Στη συνέχεια, πλησιάζοντας προς την ακτογραμμή, έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί ένα τεχνητό νησί. Στο πίσω μέρος του νησιού έχει δημιουργηθεί ένα ρήγμα και μια υπόγεια σπηλιά που συνδέεται με αυτό. Κατά μία αναλογία με το οικόπεδο, προσφέρονται στον επισκέπτη άλλες δύο διαδρομές:


α) μόλις αποβιβαστεί στο νησί να ανέβει με σκάλα στην κορυφή του, να απολαύσει τη θέα, να κοιτάξει μέσα στο ρήγμα και να επιλέξει αν θα διασκορπίσει την τέφρα.


β) να μην αποβιβαστεί, αλλά να συνεχίσει με τη βάρκα μέσα από τη σπηλιά ακούγοντας τους ήχους της θάλασσας και να βγει στο ρήγμα, έχοντας πάλι την επιλογή να σκορπίσει την τέφρα.




κάτοψη και τομές υπαίθριου τεφροφυλακίου



κάτοψη και τομές τεχνητού νησιού



αξονομετρική απεικόνιση τεχνητού νησιού



κολλάζ



μακέτα 1



μακέτα 2



μακέτα 3


μακέτα 4


263 views0 comments

Recent Posts

See All

requiem

Η βασική ιδέα είναι η δημιουργία μιας διαδρομής ,ή μιας αισθητηριακής εμπειρίας για τον περιηγητή, που θα αναδείξει το υφιστάμενο τοπίο και θα το συμπληρώσει με κύριο στοιχείο την διαδοχή των χώρων. Π

ΤΕΙΧΟ_ΓΡΑΦΙΑ στο όριο

Η παρούσα πρόταση αφορά μια σχεδόν αστικής φύσεως επέμβαση στην περιοχή του Ρίου Πατρών και συγκεκριμένα στην ακτή που συνδέει το ιστορικό κάστρο του Ρίου με το χώρο κάτω από τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου.

Knowledge Park

Το κτήριο τοποθετείται στην πλαγιά μεταξύ του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών και του Μείλιχου ποταμού. Η είσοδος του κτηρίου τοποθετείται στο επίπεδο της οδού Πανεπιστημίου και οι χώροι του αναπτύσσον

bottom of page