Χρονοπούλου Αθανασία-Ζωή ΑΜ 1065054
Αθανασοπούλου Ιουλίτα AM 1065108
Πώς είναι ένα σύγχρονο ελληνικό οινοποιείο;
Από τα αρχαία χρόνια στην Ελλάδα ο θεσμός του συμποσίου ένωνε το κρασί και την καλοπέραση με τον πολιτισμό και τη διανόηση.
Αυτή η σχέση διονυσιακού και απολλώνιου για εμάς συμβολίζεται με το δίπολο φύση και πόλη.
Στην εποχή μας η φύση και η πόλη θεωρούνται δυο διαφορετικές έννοιες, εμείς αντιθέτως πιστεύουμε πως ταυτίζονται με μια δυναμική σχέση.
Η πόλη και κατ’ επέκταση η κοινωνία έχει παραχθεί από τη γνώση τη σκέψη και τον ανθρώπινο μόχθο.
Παράλληλα, η φύση ως καλλιέργεια προσφέρει στον άνθρωπο τρέφοντας το πνεύμα και το σώμα του.
Μια ισορροπημένη συνύπαρξη αυτών των δύο οδηγεί σε αρμονία και ευτυχία πράγμα το οποίο στις μέρες μας δείχνει να έχει χαθεί.
Συνδέοντας λοιπόν το συνεδριακό κέντρο με το οινοποιείο, συνδέοντας δηλαδή τη μόρφωση και τη διανόηση με το αμπέλι και την παραγωγή, καταφέρνουμε να αναβιώσουμε την έννοια του συμποσίου με ένα πιο σύγχρονο τρόπο, όπου σε έναν κεντρικό χώρο – τομή αυτών των δυο - οινολόγοι, επισκέπτες και συνεδριακοί ενώνονται δημιουργώντας ένα πολιτιστικό γεγονός.
Εφαρμόζοντας αυτές τις σκέψεις και στο κτήμα Γεροβασιλείου τοποθετούμε το κτήριο μας στη συγκεκριμένη έκταση αμπελιών, όπου έχει άμεση επαφή με τον κεντρικό δρόμο που για εμάς συμβολίζει την ένωση με την πόλη
Όπως βλέπουμε και στο QUINTESSA PAVILLIONS – WALKER WARNER ARCHITECTS υπάρχει άμεση επαφή της φύσης με τον χώρο πράγμα το οποίο έχουμε διατηρήσει και εμείς, καθώς σε κάθε χώρο του κτηρίου μας υπάρχει μια επαφή με την φύση είτε μέσω ανοιγμάτων, είτε οπτικής επαφής, είτε διαδρομών που σε οδηγούν στο αμπέλι.
Μπαίνοντας πιο συγκεκριμένα στη σχεδίαση του κτηρίου, και έπειτα από έρευνα για τη διαδικασία παραγωγής του οίνου, συγκεντρώσαμε τον απαραίτητο εξοπλισμό του οινοποιείου όπου γύρω από αυτό εξελίχθηκε όλη η σύνθεση του χώρου.
Οι φυσικές χαράξεις που δημιουργούνται από τα αμπέλια αποτέλεσαν και αυτές στοιχείο οργάνωσης της κίνησης.
Ως επιπρόσθετο αρχιτεκτονικό στοιχείο οι στέγες των μεμονωμένων χώρων, ανάλογα με το ύψος και το μέγεθος τους, δηλώνουν τις ιδιότητες τους.
Επιπλέον, με το σύστημα ελεύθερα διαμορφωμένων τοιχίων που χρησιμοποιήσαμε οργανώνουμε την κίνηση μέσα στο κτίριο και σπάμε τα όρια του μέσα και του έξω.
Όλα αυτά με τη βοήθεια αρμονικών μετρήσεων με το σύστημα MODULOR.
Το ύψος των μηχανημάτων καθώς και ο απαραίτητος χώρος που χρειάζονται οι εργαζόμενοι και τα ίδια τα μηχανήματα, ανάγονται σε μετρήσεις modulor και χρησιμοποιούνται ως "σταθερές" στην διαμόρφωση των τοιχίων.
Ο κεντρικός χώρος του "συμποσίου" που βρίσκεται μαζί με τις δεξαμενές ζύμωσης και συμβολίζει την ένωση φύσης και πόλης.
Υποδοχή σταφυλιών | Έκθλιψη | Συμπίεση | Κρυοεκχύλιση | ΖΥΜΩΣΗ + ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ | Εμφιάλωση | Ωρίμανση | Ετικετοποίηση | Λόμπι + Συνεδριακό
Η κίνηση των συνεδριακών από την πόλη προς το συμπόσιο και τη φύση, και των επισκεπτών και οινολόγων από την φύση προς το συμπόσιο και την πόλη.
Ταυτόχρονα βλέπουμε την γραμμική ροή της παραγωγής του οίνου από το αμπέλι προς το μπουκάλι.
Ο χώρος του συνεδριακού κέντρου.
Ο χώρος του λόμπι και τα τελικά στάδια παραγωγής πριν τη μεταφορά των μπουκαλιών στην "πόλη". Εμφιάλωση | Ωρίμανση | Ετικετοποίηση
Η ετικετοποίηση των μπουκαλιών είναι το τελευταίο στάδιο πριν την αναχώρηση τους από το οινοποιείο και βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τη μικρή κάβα-κατάστημα από όπου οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν τα κρασιά του κτήματος.
Παραδοσιακό υπόγειο κελάρι που εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και φωτός για την παλαίωση των βαρελιών.
Η ζύμωση είναι από τα σημαντικότερα στάδια της οινοπαραγωγής και απαιτεί συνεχή επίβλεψη από τους οινολόγους για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ποιότητα κρασιού.
Έτσι συνδυάζοντας τον χώρο των δεξαμενών με την γευσιγνωσία και την οινοποσία επισκεπτών και συνεδριακών επιτυγχάνεται κοινωνική σύζευξη μεταξύ των τριών
οινολόγοι| επισκέπτες | συνεδριακοί
καθώς και ανταλλαγή γνώσεων, σκέψεων και απόψεων με την συνοδεία του οίνου.
Όλο το κτίριο βρίσκεται "βυθισμένο" μέσα στα αμπέλια.
Πάνω δεξιά φαίνεται και η διαδρομή φορτοεκφόρτωσης των μπουκαλιών για την αναχώρηση προς τον νέο προορισμό τους.
Στο τέλος της διαδρομής προς το αμπέλι βρίσκεται και ένα υπαίθριο παρατηρητήριο από όπου ο επισκέπτης μέσα από τις χαράξεις των αμπελιών μπορεί να αναδυθεί στην υπερυψωμένη πλατφόρμα και να αγναντέψει τη φύση μακριά από την γραμμή της παραγωγής.
Τοιχία με τις διαστάσεις modulor.
Τομές
Το επίπεδο των δεξαμενών ζύμωσης στον κεντρικό χώρο και τα ανοίγματα που δίνουν την δυνατότητα άμεσης επαφής με το αμπέλι και εξαερισμού του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από την διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης.
Ο χώρος της γευσιγνωσίας και οινοποσίας όπου γίνεται το "συμπόσιο".
Χρονοπούλου Αθανασία-Ζωή ΑΜ 1065054
Αθανασοπούλου Ιουλίτα AM 1065108
Comments