top of page

personae non gratae

Updated: Jul 10, 2021


ΜΑΡΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΜ1070781 ΧΑΣΜΕΜΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΑΜ1065097



«Η λωρίδα της γης, του αέρα και της θάλασσας, κάτω από την γέφυρα Ρίου – Αντίρριου»


Αναζητώντας τρόπους κατοίκησης του χώρου κάτω από την σκιά της γέφυρας, ήρθαμε αντιμέτωπες με παραδείγματα Hostile Architecture τα οποία μας ενέπνευσαν να τα ανατρέψουμε εντείνοντας την συνθήκη του καταφυγίου. Στα πλαίσια αυτής της πρόθεσης σχεδιάσαμε έναν χώρο φιλοξενίας που απευθύνεται στους πρόσφυγες.


Μελετώντας τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα Κ.Υ.Τ τα οποία χαρακτηρίζονται ως «ανοιχτές δομές», επιχειρήσαμε να εξετάσουμε την ειλικρίνεια αυτής της έννοιας επαναπροσδιορίζοντας το δωμάτιο ως «δοχείο ζωής»1. Απόρροια αυτού ήταν η σύνθεση της μορφής με την χρήση διαδοχικών πετασμάτων, τα οποία διηγούνται την ιστορία ενός πρόσφυγα, μέσω της βύθισης σε έναν βιωματικό σπηλαιώδη χώρο και της ανάδυσης προς έναν χώρο ώσμωσης. Έπειτα από περιπλάνηση στην περιοχή της γέφυρας βιώσαμε σε εκθετικό βαθμό την οικειότητα προς την θάλασσα. Θέτοντας ως άξονα αυτή την εμπειρία ορίσαμε το τρίπτυχο απομόνωση – φιλοξενία – συλλογικότητα. Βασική πρόκληση η επίτευξη της αρμονικής διαπλοκής των κοινωνικών προγραμμάτων και παράλληλα η αποτροπή της ηδονοβλεψίας.


1.Άρης Κωνσταντινίδης







Σε δεύτερη φάση οραματιστήκαμε την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου σε ζώνες. Η πρώτη ζώνη χαρακτηρίζεται από ελεύθερες περιοχές περιπλάνησης. Η δεύτερη ζώνη δρα ως

ανεμοφράκτης από αλόφυτα προς την προσήνεμη πλευρά των καλλιεργειών.





Recent Posts

See All

ΤΕΙΧΟ_ΓΡΑΦΙΑ στο όριο

Η παρούσα πρόταση αφορά μια σχεδόν αστικής φύσεως επέμβαση στην περιοχή του Ρίου Πατρών και συγκεκριμένα στην ακτή που συνδέει το ιστορικό κάστρο του Ρίου με το χώρο κάτω από τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου.

bottom of page