Χατζηγιάννης Αλέξανδρος
ΑΜ 1065049
Ανατρέχοντας αρχικά στην αρχαία ελληνική μυθολογία ιδιαίτερο ενδιαφέρον μου προκάλεσε η θεά Δήμητρα, η οποία ήταν η θεότητα της καλλιέργειας και της γεωργίας αλλά επίσης της βλάστησης, του εδάφους και της γονιμότητας του. Η λατρεία της στην αρχαία Ελλάδα είχε στενή σχέση με την αγροτική ζωή και τον κύκλο ζωής μίας σοδειάς και καλλιέργειας. Το όνομα Δήμητρα επίσης σαν ετυμολογία προέρχεται από τις λέξεις Μήτηρ και Δα, η οποία ήταν η λέξη στην αττική διάλεκτο για την Γη. Άρα Μητέρα Γη.
Με την καλλιέργεια και το έδαφος να είναι η αφετηρία ολόκληρης της διαδικασίας παραγωγής του κρασιού μου φάνηκαν ενδιαφέροντες οι παρακάτω ζωγραφικοί πίνακες, οι οποίοι εστιάζουν στην αγροτική ζωή αλλά και στην δυσκολία της ενώ επιπλέον δίνουν έμφαση στον κόπο και τον μόχθο των εργατών.
Συμβαδίζοντας με τα παραπάνω, για εμένα το συμπόσιο αποτελεί μια κατάσταση απόλαυσης των καρπών του κόπου και της εργασίας που χρειάστηκε για να φτάσουν τα αγαθά στους συμμετέχοντας. Είναι δηλαδή μια μορφή αναγνώρισης και σεβασμού προς την διαδικασία παραγωγής και παρασκευής του κρασιού.
Με σκοπό την αναγνώριση του κτήματος Γεροβασιλείου και της γύρω περιοχής του έγινε η δημιουργία των παρακάτω χαρτών. Ο πρώτος αποτελεί έναν οινολογικό χάρτη με τις διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες είναι αφιερωμένες στην οινοπαραγωγή.
Άλλα αξιοσημείωτα μέρη της ευρύτερης περιοχής είναι η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική καθώς και ο Θερμαϊκός, ενώ ακριβώς απέναντι βρίσκεται το όρος του Ολύμπου.
Σε πιο κοντινές αποστάσεις βλέπουμε το χωριό της Επανομής αλλά και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και την Καλαμαριά.
Το οινοποιείο-συνεδριακό κέντρο που προτείνεται, αποτελεί μια εσοχή μέσα στον αμπελώνα σε έναν από τους εσωτερικούς δρόμους που τον διατρέχουν. Η εκσκαφή καθώς και η δομή του χώρου ακολουθούν την κλίση του αμπελώνα και των λόφων στον οποίο βρίσκεται.
Ταυτόχρονα δημιουργείται μια συνεχόμενη ροή μεταξύ του δρόμου που ενώνει το κτήμα με την Επανομή και του κύριου εσωτερικού δρόμου που διατρέχει κατά μήκος όλο τον αμπελώνα.
Οι χώροι βυθίζονται ανάμεσα στα αμπέλια ενώ παράλληλα γίνεται διαχωρισμός του μέρους της παραγωγής και του συνεδριακού. Οι δύο αυτοί χώροι τοποθετούνται αντικριστά διατηρώντας έτσι ισχυρές οπτικές μεταξύ τους.
Ξεκινώντας από κάτω έχουμε τους χώρους της σύνθλιψης και πίεσης των σταφυλιών και έπειτα τον χώρο ζύμωσης με τις δεξαμενές. Αντικριστά από αυτούς βρίσκονται workshops και αίθουσες συνεδριάσεων που εποπτεύουν προς την παραγωγή. Στη συνέχεια ακολουθούν οι χώροι της παλαίωσης με τα βαρέλια και τέλος ο χώρος της εμφιάλωσης απέναντι από το wine bar.
Τομή στην παραγωγή
Τομή στο συνεδριακό κέντρο
Οπτική προς την παλαίωση
Comentarios