Χρυσανθοπούλου Αθανασία
Ζερβάκης Ιωάννης Αλέξανδρος
Βασική μας επιδίωξη κατά τη διάρκεια της μελέτης, υπήρξε η δημιουργία ενός κτηριακού συνόλου ανοιχτού προς τους κατοίκους της Πάτρας και σε άμεση επαφή με την πόλη. Έτσι οδηγηθήκαμε στη σύνθεση μίας πλατείας-περάσματος που παρεμβάλλεται στην πορεία του παράκτιου μετώπου, στο ύψος της οδού Ζαΐμη.
Η πλατεία μας οριοθετείται μέσω της ανέγερσης ενός ξύλινου στεγάστρου, με όλες τις λειτουργίες και τις πορείες να οργανώνονται κάτω από αυτό. Κατά την έκτασή της συναντάμε τρεις δεξαμενές και τέσσερεις κτηριακές μονάδες, οι οποίες στεγάζουν τη διοίκηση, το ερευνητικό προσωπικό, την υποδοχή της έκθεσης, τη βιβλιοθήκη και την καφετέρια.
Επίσης δημιουργήσαμε μια προέκταση της προβλήτας, η οποία μετατοπίζεται προς τη θάλασσα και διαχωρίζεται χάρις σε αυτήν. Στο σημείο αυτό τοποθετήσαμε την βασική μας δεξαμενή, υπαίθριο μέρος της καφετέρειας και χώρους πρόσδεσης σκαφών, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και από τη θάλασσα.
Ο χώρος της έκθεσης εκτείνεται αρχικά υπογείως, γύρω από τις τρεις μικρές δεξαμενές της πλατείας, ενώ καταλήγει υποθαλάσσια και κατά μήκος της βασικής μας δεξαμενής. Όλη η πορεία αναπτύσσεται γύρω από έναν άξονα οπού βρίσκονται οι δύο κατακόρυφες κινήσεις-προσβάσεις: ανατολικά από τον χώρο υποδοχής και δυτικά από την θάλασσα. H έκθεση είναι προσβάσιμη και ξεχωριστά από το κτήριο του ερευνητικού προσωπικού
Comments