top of page

Incline Square Library

Updated: Jul 11, 2021

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 1065104

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΕΜΤΖΙΔΗΣ 1065041

ΔΙΔΑΣΚΩΝ:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ


Το οικόπεδο που μας ζητήθηκε να σχεδιάσουμε το κτήριο μας βρίσκετε στην περιοχή του Αγ. Διονύσιου και στην τωρινή του κατάσταση φιλοξενεί μια πλατεία. Παρόλο που βρίσκεται σε πολύ κομβικό σημείο εξαετίας του κακού σχεδιασμού της αξιοποιείται ελάχιστα από τους κάτοικους τις περιοχής. Στόχος μας είναι το κτήριο μας όχι μόνο να διατηρήσει την πλατεία αλλά και να την επαναπροσδιορίσει.

Ταυτόχρονα η αρχιτεκτονική μας πρόθεση για το κτήριο της βιβλιοθήκης είναι να ξεφύγουμε από την έννοια της ελληνικής βιβλιοθήκης όπου για όλους είναι ένα βαρετό κτήριο αλλά σε αντίθεση σχεδιάζουμε έναν σύγχρονο χώρο πολιτισμού στον οποίο μπορεί κάποιος να πάει και να περάσει ευχάριστα τον χρόνο του, να ψυχαγωγηθεί και να έρθει σε επαφή με κόσμο.


Κεντρική μας ιδέα είναι η πλατεία και η βιβλιοθήκη να σχεδιαστούν οργανικά ώστε η πλατιά να ενισχύει την βιβλιοθήκη και αντιστρόφως η βιβλιοθήκη να ενισχύει την πλατεία.

Με αφορμή την τέταρτη γωνιά που λείπει από το οικόπεδο δημιουργήσαμε μια πλατεία στην οποία υψώσαμε το ένα της σημείο . Στην συνέχεια καρφώνουμε πάνω στην επικλινή επιφάνεια 3 μπάρες όπου η κάθε μια έχει διαφορετική λειτουργία. Τέλος επεξεργαστήκαμε την βάση που προϋπήρχε με το ίδιο λεξιλόγιο δημιουργώντας ένα ενιαίο τοπίο.

Διάγραμμα λειτουργιών



Χωρίζοντας τις βασικές λειτουργίες σε 3 μπάρες πετυχαίνουμε κάθε χώρος να έχει φυσικό φωτισμό, άμεση επαφή με το πράσινο και να υπάρχει οπτική συνέχεια σε όλους τους χώρους.

Ενώ στο υπόγειο όπου έχουμε τοποθετήσει την γκαλερί, με την χρήση φεγγίτη επιτυγχάνετε η ύπαρξη διάχυτου φωτός κάτι που είναι αναγκαίο για έναν τέτοιο χώρο.

Για να ενταχθεί το κτήριο στον αστικό ιστό έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε στην αρχή του να είναι μορφολογικά παρόμοιο με τα γύρω κτήσματα διατηρώντας το συνεχές αστικό μέτωπο που χαρακτηρίζει την περιοχή. Ενώ στην κατάληξη του διαφοροποιείται από αυτά.





Η κάθε μπάρα έχει σχεδιαστεί με διαφορετικό τρόπο ώστε να ικανοποιεί τις απαιτήσεις κάθε χώρου.






Στο σκληρό κέλυφος που βρίσκεται το lobby για τις ανάγκες φωτισμού αλλά και οπτικών φυγών ανοίξαμε οπές σε στοχευμένα σημεία.


Τοπογραφική μακέτα 1:500








Καθώς κάποιος βαδίζει στην Αγίου Ανδρείου που είναι ένας πολυσύχναστος δρόμος και κατευθύνεται προς το κτήριο μας συναντάει αυτή την ράμπα η οποίο τον προσκαλεί να την ανεβεί και να βρεθεί στο πάνω μέρος της πλατείας.





215 views0 comments

Recent Posts

See All

City Shoal

shoal=Στην ωκεανογραφία, τη γεωμορφολογία και τη γεωεπιστήμη, ένα κοπάδι είναι μια φυσική βυθισμένη κορυφογραμμή, όχθη ή ράβδος που αποτελείται από, ή καλύπτεται από, άμμο ή άλλο μη στερεοποιημένο υλι

bottom of page