Σχολή Sustainable Design
ΚΑΡΑΖΕΡΗ ΖΩΗ - ΠΕΛΑΓΙΑ 1065098
ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ 1065093
Η διερεύνηση των σύγχρονων αναγκών μας οδήγησε στη σκέψη πως η υιοθέτηση ενός ποιοτικότερου και φιλικότερου προς το περιβάλλον τρόπου ζωής είναι απαραίτητη. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα, πιστεύουμε πως η ένταξη των αρχών της κυκλικής οικονομίας στο σχεδιασμό μπορεί να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά σ’ αυτό το νέο τρόπο ζωής. Γι ’ αυτό και επιλέξαμε το αντικείμενο της σχολής μας να είναι ο σχεδιασμός και η παραγωγή προϊόντων από ανακυκλώσιμα υλικά.
Όσον αφορά το κτίριο, εμπνεόμενες από την άσκηση του αστικού γλυπτού, επιλέξαμε να το διαχειριστούμε ως έναν υπερυψωμένο όγκο.
Εντός του οικοδομικού τετραγώνου που μας δόθηκε αναγνωρίσαμε την ανάγκη διατήρησης κάποιων κτιρίων - τοπόσημων. Ανάμεσα σε αυτά τα κτίρια προκύπτει ένας μεγάλος κενός χώρος τον οποίο αποφασίσαμε να δώσουμε πίσω στην πόλη με τη μορφή ενός δημόσιου χώρου και ένα νέο κτίριο - τοπόσημο να βρίσκεται ακριβώς από πάνω του.
Ο τρόπος διαχείρισης των ανοιγμάτων ώστε να τονίζεται η συμπαγής μορφή του όγκου αλλά και να εξυπηρετείται η καθημερινότητα των χρηστών προέκυψε από την παρακάτω διερεύνηση.
Η διάρθρωση της σχολής γίνεται σε τρία επίπεδα. Στην πρώτη στάθμη έχουμε τις πιο δημόσιες δραστηριότητες (βιβλιοθήκη, αμφιθέατρα, γραμματεία), στη δεύτερη τις πιο πειραματικές εγκαταστάσεις (εργαστήρια) , ενώ η τρίτη λειτουργεί κυρίως σαν χώρος αναψυχής.
Ο δημόσιος χώρος διαμορφώνεται σαν μία στεγασμένη πλατεία με μη σαφή προσδιορισμό χρήσεων ώστε οι κάτοικοι της πόλης να μπορούν να την οικειοποιηθούν ανάλογα τις ανάγκες τους. Ακόμη, λόγω της παρατήρησης της στενότητας και έλλειψης φωτός στην οδό Ραδινού, επιδιώξαμε την ένωση της πλατείας μας με το δρόμο αυτό.
Τα πειραματικά εργαστήριά μας λειτουργούν σαν μικρές μονάδες παραγωγής, όπου οι φοιτητές ασχολούνται με το σχεδιασμό και την παραγωγή αντικειμένων με παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες μεθόδους. Ενδεικτικά παρουσιάζουμε δύο από αυτά.
コメント