top of page

Updated: Sep 30, 2019

ΤΟΦΙΤΖΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 1056499

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΕΙΡΗΝΗ 1063156



Βασική ιδέα στην οργάνωση του συμπλέγματος, ήταν ο σχεδιασμός πάνω σε κάναβο διαστάσεων 60×60 έτσι ώστε η εμπειρία κατοίκησης να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στις ανάγκες και αναλογίες του ανθρώπου.


Η πρώτη εντύπωση που επιδιώξαμε να δοθεί στον παρατηρητή του συμπλέγματος, ήταν η αίσθηση ενός κομήτη που σπάει προς τα πίσω. Αφετέρου, θέλαμε να μοιάζει σαν λαβύρινθος σε μία ανοιχτή δομή κατοίκησης(open plan).


Παρόλο που το συγκρότημα αυτό είναι περίπλοκο στην όψη, φροντίσαμε η να υπάρχει μια καθαρή δομή, αφού πειραματιστήκαμε με σχήματα εφαρμοσμένα στον κάναβο που όταν περιστραφούν και καθρεπτιστούν, δημιουργούν χώρους καλά οργανωμένους μεταξύ τους.


Το σύμπλεγμα χωρίζεται σε 3 ζώνες με υψομετρικές διαβαθμίσεις μεταξύ τους και το κεντρικό δημόσιο κτήριο. Το κεντρικό κτήριο αποτελεί και το πιο ήρεμο κομμάτι του συμπλέγματος, εφόσον στεγάζεται η βιβλιοθήκη ενώ παράλληλα το δεξί τμήμα του κτηρίου προσφέρει ζωή, αφού υπάρχουν σκάλες-κερκίδες από τις οποίες επιτρέπονται όλες οι προσβάσεις για τους ορόφους. Καθώς προχωράμε από τον κεντρικό διάδρομο, δεξιά και αριστερά μας βρίσκονται τα διαμερίσματα κατάλληλα για κατοίκηση 5-6 ατόμων, ενώ όσο προχωράμε, τα διαμερίσματα εξυπηρετούν λιγότερους φοιτητές και διαχωρίζονται από βοηθητικούς διαδρόμους.


Ο σχεδιασμός έγινε έτσι ώστε όλες οι ανάγκες των φοιτητών να βρίσκονται μέσα στο σύμπλεγμα για να δώσουμε περισσότερη ζωή στο κτήριο. Σε κάθε διαμέρισμα υπάρχει κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό, πλυντήρια, τουαλέτες, δημόσιο αίθριο και υπνοδωμάτια. Ενώ δίνεται η αίσθηση της μη ιδιωτικότητας, φροντίσαμε το κάθε δωμάτιο να ανοίγεται στο δικό του προσωπικό αίθριο που ξεκινάει από το ισόγειο και φτάνει μέχρι και τον 2ο όροφο. Έτσι επιλύθηκε και το πρόβλημα του εξαερισμού. Οι ταράτσες αξιοποιήθηκαν με το να γίνουν υπαίθριοι χώροι σύναξης των φοιτητών.

 

ΚΑΤΟΨΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥ

ΚΑΤΟΨΗ 1ου ΟΡΟΦΟΥ

ΚΑΤΟΨΗ 2ου ΟΡΟΦΟΥ

ΚΑΤΟΨΗ ΔΩΜΑΤΩΝ

 

ΤΟΜΗ Α'Α

ΤΟΜΗ Β'Β

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΜΗ

 



 


 


186 views0 comments
bottom of page