top of page

THE CHAIR PROJECT

Updated: Feb 22, 2019

-----------------------------------------------------------------------------------------------------


Αντιμετωπίζοντας το όλο οικόπεδο, σαν μια κατοικία, απεγκλωβίζεσαι από τους περιορισμούς μιας ωραίας θέα, μιας εμβληματικής θέσης, του τέλειου σημείου κατοίκησης. Σκοπός μας, να δημιουργήσουμε μια ουσιαστική εμπειρία του χώρου που ταυτόχρονα θα είναι η τέλεια κατοικία για μια γυναίκα με κινητικά προβλήματα. Γοητευμένες απ’ το μηχανισμό του σώματος της, δημιουργήσαμε συνθετικά ένα σύστημα αναλογιών και διαστάσεων με μέτρο τις διαστάσεις του σώματος της σε συνάρτηση με το αμαξίδιο της.


Μαγκαφά Ι.

Μαυρομμάτη Α.



Μελετώντας τις κινήσεις ενός ανθρώπου στο αμαξίδιο του και αναλύοντας τες σε απλούστερες προκύπτους τρεις βασικές αναλογίες που καλύπτουν όλο το εύρος των κινήσεων αυτών.


Κατόψεις κτηρίων σύμφωνα με τις αναλογίες

Κύκλος α διαμέτρου 1.5 μ (στροφή 360)

β διαμέτρου 1.2 μ (στροφή 90)

γ διαμέτρου 0.9 μ (ελάχιστο πλάτος διαδρόμου)





Για το οικόπεδο υπάρχει ένα νοητό επίπεδο. στον οριζόντιο άξονα, που το χωρίζει στη μέση κι έτσι δημιουργείται μια συγκεκριμένη στάθμη όπου σε αυτή γίνονται όλες οι εργασίες. Έτσι εξασφαλίζεται η εύκολη διακίνηση της γυναίκας με τον αμαξίδιο μέσα στο χώρο.





Η κατοικία έχει χωριστεί σε 3 κομμάτια. Υπάρχει το κεντρικό κτήριο όπου στεγάζεται αυτή και η βοηθός της, ένα λουτρό και ένας ελεύθερος χώρος, λιγότερο ιδιωτικός που μπορεί να δέχεται επισκέψεις και να περνάει τον ελεύθερο της χρόνο. Όλα αυτά στεγασμένα σε μόλις 125 τ.μ.













Τοπογραφικό Σχέδιο




Τοπογραφικές μακέτες


σε κλίμακα 1/100


σε κλίμακα 1/100



σε κλίμακα 1/200












337 views0 comments
bottom of page