top of page

Εύξενος κάλλει αραρώς

Updated: Feb 23, 2020

Ολυμπία Τσιχλάκη

Φιλόξενη ενδόμηση προικισμένη με φυσική καλλονή.


Το κτιριακό συγκρότημα, αποτελούμενο από δύο πτέρυγες, πρόκειται να στεγάσει φοιτητές. Η κατασκευή ενός κολυμβητηρίου το συμπληρώνει, δημιουργώντας μια γέφυρα επικοινωνίας με την κοινότητα. Στόχος του σχεδιασμού αποτελεί η παροχή ποιοτικών συνθηκών διαβίωσης, αξιοποιώντας την προνομιούχα τοποθεσία του οικοπέδου. Όλα τα δωμάτια έχουν προσανατολισμό προς τη θάλασσα, προσφέροντας την πιο ευχάριστη θέα, την αναζήτηση του καθαρότερου αέρα και της πληρέστερης παρουσίας του ήλιου. Η πρόταση είναι ρεαλιστική, δεν ενδιαφέρει μόνο το εικαστικό δημιούργημα του εξωτερικού περιβλήματος αλλά κυρίως ο εσωτερικός χώρος, που είναι ένα κέντρο γύρω από το οποίο η ζωή επεκτείνεται και επιστρέφει σε αυτό. Πρωταρχική σημασία της πρότασης είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του και ειδικότερα η προσβασιμότητα των ΑμεΑ που είναι ένα αυτοτελές δικαίωμα, σεβαστό και εγγυημένο στον καθένα.

Η σύνθεση της πρόσοψης βασίζεται σε λοξά στοιχεία που διεμβολίζουν το χώρο. Οι λοξευμένοι τοίχοι δημιουργούν απαλές μεταβάσεις επιφανειών και κλιμάκωση φωτοσκίασης, προσδίδοντας στην όψη του κτιρίου πλαστικότητα. Έτσι επιτυγχάνεται ένας ανάλαφρος χαρακτήρας από την στιλπνότητα των περιγραμμάτων και την σχεδιαστική καθαρότητα των μορφών.

Το κτίριο διακρίνεται για τη λιτότητα και την ισορροπία των όγκων χαρακτηριστικά της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής σύνθεσης, διατηρώντας το χρωματικό μέρος χαμηλόφωνο.


Η γυάλινη αερογέφυρα ενοποιεί θελκτικά τις δύο πτέρυγες, έλκοντας η μία την άλλη, δημιουργώντας μια αδιάσπαστη οργανική σύνδεση μεταξύ τους, που με τη διαφάνεια και την ελαφρότητα της, δίνει μια ενδιαφέρουσα αντίθεση στην στιβαρότητα των δύο όγκων.


Η μονάδα στέγασης είναι ένας ενιαίος χώρος με σαφή λειτουργικά όρια, που οργανώνεται σε τρεις διακριτές ζώνες λουτρού-φαγητού-διημέρευσης, σε γραμμική διάταξη καλύπτοντας πλήρως τις καθημερινές ανάγκες του φοιτητή. Οι ιδιωτικοί χώροι προάγουν την άνεση, την ελεύθερη ροή κίνησης και την αυτονομία των ενοίκων ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι λειτουργούν ως σημεία συνάντησης.

Έννοιες όπως η ασφάλεια, η ηρεμία, ο ορθολογισμός, η σταθερότητα και η αρμονία εκφράζονται με σαφήνεια, χωρίς στόμφο με μέσα όπως ο σχεδιασμός, το χρώμα και η οργάνωση του αρχιτεκτονικού πεδίου.











207 views0 comments
bottom of page