top of page

Τουμπανίδη Αναστασία - Πολυχρονοπούλου Ιωάννα


Ξεκινώντας, προσεγγίσαμε το οικόπεδο γλυπτικά. Οι δύο βασικοί άξονες που καθόρισαν τον σχεδιασμό μας ήταν: Το επάγγελμα των κατοίκων (ζωγράφος, γλύπτρια) και η αγάπη τους για την φύση.

Έτσι η πρόκληση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν η δημιουργία ενός εσωστρεφούς εργαστηρίου, το οποίο έχει άμεση επαφή με την φύση. Συνδυάζοντας τα δεδομένα και μελετώντας την γεωμορφολογία του εδάφους, προβήκαμε στην αναδιαμόρφωσή του. Συγκεκριμένα, σχεδιάσαμε μια επιμήκη κτιριακή δομή, την οποία διαχωρίζει και ταυτόχρονα συνδέει η ίδια η φύση. Συνδυάζοντας τεχνητά και φυσικά στοιχεία προέκυψε μια φυσική ροή, που διπλέκει ανοιχτές και κλειστές δομές.

Το έδαφος διαμορφώθηκε βαθμιδωτά έτσι ώστε να οδηγεί τον περιπατητή στο πρώτο αίθριο της κατοικίας το οποίο λειτουργεί και ως προθάλαμος του κτιρίου. Από αυτό το επίπεδο, εισερχόμαστε στο χώρο εργασίας των δύο κατοίκων. Στην συνέχεια, ανεβαίνοντας και πάλι βαθμιδωτά φτάνουμε σε ένα δεύτερο επίπεδο, όπου συναντάμε το καθιστικό, το δεύτερο αίθριο και τους ιδιωτικούς χώρους της κατοικίας.

To μεγαλύτερο κομμάτι της κατοικίας έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να εξυπηρετεί τα επαγγέλματα των δύο κατοίκων. Δηλαδή το εργαστήριο, που είναι ο βασικός χώρος της κατοικίας, αλλά και το δεύτερο αίθριο, μπορούν να αξιοποιηθούν και ως εκθεσιακοί χώροι.



























190 views0 comments
bottom of page