top of page

Τριανταφυλλοπούλου Βασιλική | 1064773




Α. Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ

Κεντρική ιδέα της πρότασης αφορά την τοποθέτηση στο αριστερό τμήμα του οικοπέδου των κοινοχρήστων κτηρίων/χωρών και στην συνέχεια να παρατάσσονται η μια διπλά στην άλλη οι μονάδες των κατοικιών.

Με κάποιες χαράξεις από την μορφολογία του εδάφους του οικοπέδου, διαμορφώθηκε μια καμπύλη, από τις μονάδες τόσο των κοινοχρήστων λειτουργιών όσο και των κάτοικων. Έτσι, δημιουργήθηκε μια πλατεία μπροστά από τις μονάδες των κοινοχρήστων λειτουργιών στην οποία είναι και η κεντρική είσοδος στο συγκρότημα. Οι τρόποι διέλευσης στο συγκρότημα μπορούν να πραγματοποιηθούν ωστόσο και από το δεξιό τμήμα του οικοπέδου καθώς υπάρχει και πρόσβαση από το αριστερό αλλά κυρίως για διευκόλυνση των αναγκών των κοινοχρήστων λειτουργιών ( στάθμευση εμπορεύματα, προμήθειες). Στόχος ήταν η θεά να είναι άμεση από κάθε κατοικία και κοινόχρηστο χώρο χωρίς να εμποδίζεται από άλλους κτιριακούς όγκους.

Το συγκρότημα αποτελείται από 9 φοιτητικές μονάδες οι οποίες έχουν δυο διαμερίσματα η κάθε μια, δηλαδή μπορεί να στεγάσει συνολικά 18 φοιτητές και τρεις μονάδες με κοινόχρηστες λειτουργίες (καφέ, αναγνωστήριο, γυμναστήριο, καθιστικό μια αίθουσα εκδηλώσεων, κοινόχρηστες τουαλέτες ,πλυσταριό και χώρο με αυτομάτους πωλητές) προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών.



Β. Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Οι τρεις μονάδες κοινοχρήστων χωρών αποτελούν μια αναστροφή της τυπικής μονάδας των κατοικιών καθώς ορίζονται και αυτές από δύο όγκους που περιέχουν ανάμεσά τους στο πίσω τμήμα αυλές/υπαίθριοι κοινόχρηστοι χώροι για τους φοιτητές, ακολουθεί με ζώνη /διαδρομή με τις δημοσιές κυκλοφορίες (μονοπάτι συνδέσεις όλων των μονάδων), και στο μπροστά τμήμα βρίσκονται οι κλειστοί/ εσωτερικοί χώροι των δημοσίων κτηρίων.





Γ. Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΥΠΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ


Η τυπική μονάδα κατοικίας ορίζεται από δύο όγκους που περιέχουν ανάμεσά τους στο μπροστά τμήμα τις κατοικίες σε δυο επίπεδα, ακολουθεί η ζώνη με τις ιδιωτική κυκλοφορία (σκάλες για πρόσβαση στις κατοικίες), έπειτα η ζώνη /διαδρομή με τις δημοσιές κυκλοφορίες (μονοπάτι συνδέσεις όλων των μονάδων) και στο πίσω τμήμα βρίσκονται οι αυλές/υπαίθριοι κοινόχρηστοι χώροι για τους φοιτητές.




 



























Σε κάποιες αυλές/υπαίθριοι χώροι το έδαφος να εισχωρεί μέσα σε αυτές δίνοντας την δυνατότητα στους ενοίκους να το καλλιεργούν ενώ σε άλλες υπάρχει μια απλή διαμόρφωση τους σε επίπεδα που δίνει την δυνατότητα για ποίκιλες χρήσεις στους χώρους αυτούς σύμφωνα με τις ανάγκες των φοιτητών ( ανάπαυση , συγκέντρωση, αποθήκευση ποδηλάτων κτλ.).









 













67 views0 comments
bottom of page