Στο hub*k225 σκοπό έχουμε να στεγάσουμε έναν υπάρχοντα πολιτιστικό σύλλογο της πόλης ο οποίος απαρτίζεται από ένα πλήθος διαφορετικών ομάδων με ποικιλία δραστηριοτήτων και μέλη όλων των ηλικιών.
Η μελέτη του αστικού χώρου περιλαμβάνει ανάλυση των κινήσεων στην πόλη, κατά την παρούσα κατάσταση, καθώς και μια πρόβλεψη για τις αντίστοιχες κινήσεις, μετά τις αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον (πεζοδρόμηση της οδού Μαιζώνος, αντιστροφή της κατεύθυνσης των οδών Κορίνθου και Κανακάρη).
Αναζητήσαμε χώρους πολιτισμού, σχετικούς με τις δράσεις των ομάδων και εντοπίσαμε τις αποστάσεις τους από το χώρο του hub.
CONTAINER HUB
Οργανώσαμε μια προσωρινή διάταξη των cotainers με τρόπο που επιτρέπει τη φύλαξή τους (και, περιστασιακά, τη λειτουργία του hub) μέσα στο χώρο που μας δόθηκε και σχεδιάσαμε τις κινήσεις τους μέσα στην αυλή, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις: καθημερινή λειτουργία και εκδηλώσεις.
Τροποποιήσαμε τα containers ώστε να μετασχηματίζονται (πλάγια τοιχώματα που σύρονται και περιστρέφονται κατά διαφορετικούς άξονες) για να μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλές λειτουργίες και δημιουργήσαμε υπερυψωμένους φεγγίτες για να ελέγξουμε το φυσικό φωτισμό.
Μελετώντας το κτήριο του παραρτήματος, παρατηρούμε πως η ορατότητα μέσα από αυτό, προς τις απέναντι όψεις στις οδούς Κανακάρη και Κορίνθου είναι αρκετά περιορισμένη, λόγω της συμπαγούς και πυκνής της φύσης. Αντιθέτως, οι οπτικές φυγές μέσα από το κτήριο προς τους ακαλύπτους του οικοδομικού τετραγώνου παρουσιάζουν μεγαλύτερη ελευθερία.
Επιθυμώντας να εντείνουμε αυτή τη συνθήκη, προσθέτουμε μία συμπαγή όψη, η οποία βρίσκεται σε περασιά με τις υπόλοιπες όψεις του οικοδομικού τετραγώνου και, χάρη στη μορφή της, αποκαθιστά τη συνέχειά του. Μια δεύτερη, εσωτερική όψη, δομημένη από πολυκαρβονικό και τζάμι, εξασφαλίζει τις συνθήκες φωτισμού και αερισμού, καθώς και την αίσθηση της διαφάνειας, εκεί που την θεωρούμε απαραίτητη.
Στο πλαίσιο της επανάχρησης, επεξεργαζόμαστε τον υπάρχοντα σκελετό, ολοκληρώνοντας τον τελευταίο όροφο και αφαιρώντας τμήματα των πλακών, για να εξυπηρετηθεί η οπτική και ηχητική επαφή μεταξύ των ορόφων στο εσωτερικό του συστήματος.
Διατηρώντας το μεταβαλλόμενο χαρακτήρα του προσωρινού hub της αυλής, εισάγουμε στο σύστημά μας κινούμενα πανέλα (στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο), που αφήνουν το χώρο ελεύθερο προς μετασχηματισμούς, ανάλογους με τις ανάγκες των ομάδων.
Ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος διαμορφώνονται με την επανάληψη ενός «κυττάρου» με μεταβαλλόμενο κέλυφος, το οποίο αποτελείται από έναν κύριο χώρο, στον οποίο λειτουργεί η κάθε ομάδα, και έναν ενδιάμεσο, μεταβατικό χώρο, για αποθήκευση, χαλάρωση και αλληλεπίδραση.
κλειστό και ανοιχτό σύστημα με ενδεικτικές χρήσεις
διαγραμματικές κατόψεις
Στο επίπεδο της πόλης, δημιουργούμε ένα πέρασμα που διασχίζει το οικοδομικό τετράγωνο και ενώνει τις οδούς Κορίνθου και Κανακάρη για τους πεζούς. Παράλληλα, οι διαμορφώσεις της αυλής, με τα διαδοχικά βυθίσματα, παρέχουν διακριτές πλατφόρμες, κερκίδες και έναν κεντρικό χώρο στο κατώτερο σημείο, εξυπηρετώντας έτσι τις δράσεις εκδηλώσεων, εκθέσεων και παραστάσεων που διοργανώνονται.
Η επιλογή μας να δώσουμε στους χώρους των ομάδων ύψος μικρότερο από αυτό του ορόφου, δημιούργησε συνθήκες φωτισμού από ψηλά για τους ίδιους και, σε συνδυασμό με την αφαίρεση της προϋπάχουσας πλάκας επέτρεψε τη χρήση των δωμάτων ως επέκταση του χαλαρού, ενδιάμεσου χώρου.
προοπτικές απεικονίσεις στους ορόφους της βορειοανατολικής πτέρυγα
Μπογδανοπούλου Θεοδώρα (1065095)
Συριώτη Αικατερίνη (1065096)
Comments