top of page

The Cook Hub

Updated: Jul 11, 2021


Κοσσυβάκη Ανδριάνα 1070425

Φραντζή Ευγενία 1065102





Αντικείμενο του σχεδιασμού μας είναι η δημιουργία ενός hub σε ένα υφιστάμενο κέλυφος στην Πάτρα. Το hub μας έχει ως βασικό περιεχόμενο τη μαγειρική και είναι ένας χώρος όπου άτομα από κάθε κοινωνική και ηλικιακή ομάδα συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν μέσω της μαγειρικής.




Σε πρώτη φάση ασχοληθήκαμε με το σχεδιασμό του υπάρχοντος κτιρίου μελετώντας συγχρόνως και τη γύρω περιοχή.



Στη συνέχεια στεγάσαμε το hub αυτό σε μια μικρή προσωρινή έδρα που αποτελείται από προκατασκευασμένα containers και τοποθετείται στην αυλή του κτιρίου. Ο προσωρινός αυτός χώρος το πρωί κλείνει και μαζεύεται μέσα στα όρια ενός προϋπάρχοντος μεταλλικού στεγάστρου, ενώ το απόγευμα ανοίγει και επεκτείνεται στην αυλή. Ανοίγοντας τα containers δημιουργούμε χαλαρά οριοθετημένες αυλές ενώ ταυτόχρονα το άνοιγμα της σκάλας δημιουργεί την πρόσβαση στον πάνω όροφο.


Σε τελική φάση περάσαμε τον οργανισμό στο υπάρχον συγκρότημα. Το συγκρότημα έχει μεγάλες διαστάσεις, με τη μια όψη να βρίσκεται επί της οδού Κορίνθου και την άλλη επί της οδού Κανακάρη. Μελετώντας την περιοχή παρατηρήσαμε την κινητικότητα στους γύρω δρόμους και αποφασίσαμε ότι το κτίριό μας θέλουμε να αποτελεί ένα δημόσιο πέρασμα.



Η κεντρική μας ιδέα βασίζεται στην κατακόρυφη κίνηση μέσα στον οργανισμό. Παίρνοντας αφορμή από την κίνηση της σκάλας στα containers, δημιουργούμε τους δικούς μας χώρους κίνησης με αντίστοιχο τρόπο. Κόβουμε κομμάτια από όλα τα επίπεδα, τα "ρίχνουμε" και δημιουργούμε έτσι τους βασικούς χώρους κίνησης.




Κρατάμε αρκετά κομμάτια του υπάρχοντος σκελετού ενώ όλες οι καινούριες προσθήκες αποτελούνται από μέταλλο. Οι χώροι κίνησης μέσα στον οργανισμό στεγάζονται στην κεντρική πτέρυγα και ταυτόχρονα δημιουργείται ένα κεκλιμένο επίπεδο στην αυλή που αποτελεί και το δημόσιο πέρασμα - μια δημόσια πλατεία.


Για να φτάσουμε στην τελική μορφή του κτιρίου μας βασιστήκαμε σε κάποιες αναφορές.





Οι χώροι που δημιουργούμε στο hub μας μεταβάλλονται χωρίς να έχουν μια συγκεκριμένη χρήση.


Στο υπόγειο στεγάζουμε μια καφετέρια, έναν πιο δημόσιο χώρο που δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το hub. Έχουμε τοποθετήσει κουρτίνες για τη δημιουργία πιο μικρών και ιδιωτικών χώρων, ενώ ταυτόχρονα τα αντικείμενα του χώρου μπορούν να αποθηκευτούν και έτσι να δημιουργηθεί ένας μεγάλος ενιαίος χώρος για εκδηλώσεις. Στο επίπεδο αυτό γίνεται και η είσοδος στην πλατεία από την Κορίνθου.



Η πλάκα του ισογείου έχει αφαιρεθεί και σε αυτό το επίπεδο γίνεται η είσοδος στην πλατεία από την Κανακάρη. Η βασική μας κίνηση πραγματοποιείται από τις ράμπες, όμως έχουμε δημιουργήσει και δύο βοηθητικά κλιμακοστάσια, τα πλατύσκαλα των οποίων έχουν καμπύλα σχήματα και λειτουργούν και ως παρατηρητήρια.



Γενικότερα επιδιώκουμε μια διαφάνεια προς την εσωτερική πλατεία, ενώ παράλληλα τοποθετούμε περσίδες στις πλευρές προς τους δρόμους για να δημιουργήσουμε δυο πιο κλειστές όψεις.


Οι δύο πτέρυγες πάνω και κάτω αποτελούνται από μεγάλους ενιαίους χώρους. Δημιουργούμε πετάσματα που προεξέχουν προς την αυλή, αλλά μπορούν να εισέλθουν στο κτίριο και να χωρίσουν τον ενιαίο αυτό χώρο σε πιο μικρούς και ιδιωτικούς. Η ιδιωτικότητα αυτή ενισχύεται με ηχοαπορροφητικές κουρτίνες στην οριζόντια διεύθυνση.


Επιπλέον δημιουργούμε τον εσωτερικό εξοπλισμό με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί όλες τις πιθανές χρήσεις ανάλογα με το πως τοποθετείται στο χώρο.


Στον 1ο όροφο όταν τα πετάσματα εισέρχονται στο κτίριο έχουμε στην κάτω πτέρυγα ένα γραφείο, μια αίθουσα θεωρίας και ένα καθιστικό ενώ αντίστοιχα στην πάνω πτέρυγα έχουμε μια αίθουσα εργαστηρίων, ένα αναγνωστήριο και μια βιβλιοθήκη.



Ο 2ος όροφος αποτελείται αποκλειστικά από κουζίνες και αποθήκες τροφίμων. Επιπλέον σε κάθε όροφο και κάθε πτέρυγα έχουμε έναν χώρο για αποθήκευση προσωπικών αντικειμένων όσων βρίσκονται στο hub.



Στον 3ο όροφο δημιουργούμε δύο μεγάλα θερμοκήπια για τη σχολή. Είναι διάφανοι χώροι φτιαγμένοι από περσίδες με γυαλί που επιτρέπουν στο φως και τον αέρα να εισέρχονται στο εσωτερικό. Ο χώρος αυτός μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για φεστιβάλ.










Στην είσοδο προς την εσωτερική πλατεία από κάθε όψη έχουμε τοποθετήσει ημιδιάφανο τζάμι, το οποίο επιτρέπει στο φως να περνά αλλά απομακρύνει τους ενοχλητικούς ήχους της πόλης.






Τα τζάμια αυτά έχουν ένα μικρό μέρος διαφάνειας κοντά στο έδαφος, επιτρέποντας την οπτική επαφή με την κινητικότητα του δρόμου αλλά όχι με τα απέναντι κτίρια.



Οι περσίδες στις όψεις επιτρέπουν στο φως να εισέρχεται στο κτίριο.



Στην εσωτερική, ήσυχη αυτή πλατεία τοποθετούμε φύτευση αλλά και έναν χώρο στάσης με κερκίδες που αναδύονται απο το έδαφος με καμπύλα σχήματα.







Η κίνηση του εσωτερικού εξοπλισμού και των πετασμάτων, δημιουργεί πολλές διαφορετικές μορφές χώρων. Για να επιστρέψουν οι χώροι στην αρχική τους μορφή και να γίνει αντιλληπτή η προέλευση του κάθε αντικειμένου, δίνουμε ένα χαρακτηριστικό χρώμα σε κάθε χώρο και τον εσωτερικό του εξοπλισμό.








Εσωτερική άποψη της πλατείας



Εσωτερική άποψη του υπογείου



Δημιουργία σκελετού για αποθήκευση των αντικειμένων κάτω από τη ράμπα



Εσωτερική άποψη της κάτω πτέρυγας του 1ου ορόφου



Δημιουργία πολυμορφικών αντικειμένων για την κάλυψη των αναγκών όλων των πιθανών χρήσεων




Εσωτερική άποψη της πάνω πτέρυγας του 1ου ορόφου




Δημιουργία μεγάλου όγκου με δυνατότητα αποθήκευσης προσωπικών αντικειμένων



Εσωτερική άποψη 2ου ορόφου




Δημιουργία εσωτερικού εξοπλισμού κουζίνας με δυνατότητα μετακίνησης των πάγκων με σκοπό τον καθορισμό διαφορετικών μορφών


Εσωτερική άποψη 3ου ορόφου




Δημιουργία όγκων για φύτευση και αντικειμένων στάσης με δυνατότητα μετατροπής σε πάγκους για φεστιβάλ


185 views0 comments
bottom of page