ΣΟΦΙΑ ΚΡΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΜ 1065079
ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΤΣΟΥΛΟΥ ΑΜ1065088
Στην μελέτη που κάναμε εστιάσαμε στα δημόσια κτήρια και τους δημόσιους χώρους. Δεν σταθήκαμε μόνο στο παραλιακό μέτωπο της Πάτρας αλλά εμβαθύναμε την ερευνά μας και στο εσωτερικό της πόλης. Μέσα από αυτή την διαδρομή ερευνήσαμε την έννοια του δημόσιου κτηρίου-χώρου, καθώς και τους παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο επισκέψιμο είναι και από ποιες ηλικίες. Στην συνέχεια βρήκαμε με ποιο τρόπο συνδέονται όλα αυτά τα δημόσια κτήρια μεταξύ τους αλλά και ποια είναι η σχέση τους με το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Συγκεκριμένα η σύνδεση μεταξύ τους επιτυγχάνεται με την βοήθεια της οδού Μαιζώνος και η σύνδεση με το παραλιακό μέτωπο γίνεται μέσω τριών κεντρικών δρόμων. ( Αγίου Νικολάου, Γεροκωστοπούλου, Γούναρη).
ATLAS
Zoom-in των δημόσιων κτηρίων και χώρων που εχουν καταγραφεί στον άτλα ( πληροφορίες, θέση στον χάρτη, προοπτικά)
Με αφορμή τη νέα συνθήκη της πόλης αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε ένα κτήριο σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Covid-19. Το κτήριο μας θα παρέχει στέγη και ιατρική περίθαλψη σε άτομα που νοσούν ελαφριά ενώ παράλληλα θα τους δίνεται η δυνατότητα να συναναστρέφονται με άλλους ασθενείς και να δέχονται επισκέψεις από τα οικεία τους πρόσωπα. Απαρτίζεται από τρείς πτέρυγες στις οποίες η είσοδος είναι εφικτή από τους τρείς άξονες που προαναφέρθηκαν , με απώτερο σκοπο να αποφευχθεί ο συνώστισμός . Συγκεκριμένα, από την κεντρική πτέρυγα εισέρχονται οι ασθενείς, η αριστερή απευθύνεται σε όσους θέλουν να κάνουν προληπτικό έλεγχο ή το εμβόλιο και η δεξιά σε όσους έρχονται να επισκεφθούν κάποιον ασθενή.
MASTER PLAN
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ
Τα δυο πιο βασικά χαρακτηριστικά του κτηρίου μας είναι οι υπαίθριοι χώροι. Αρχικά ο κήπος είναι διαμορφωμένος με χώρους πρασίνου και αρωματικά φυτά γεγονός που διαφοροποιεί αυτόν τον χώρο από την υπόλοιπη πόλη. Παράλληλα βοηθά τους ασθενείς να επανακτήσουν την αίσθηση της όσφρησης, η οποία σε πολλούς χάνεται λόγω της ασθένειας, καθ’ όλη την διάρκεια που θα διαμένουν σε αυτό το συγκρότημα κατοικιών. Επίσης εφόσον σε αυτόν τον χώρο δεν έχουν πρόσβαση άλλα άτομα παρά μόνο οι ασθενείς, η φροντίδα των φυτών γίνεται δικό τους μέλημα και τους φέρνει πιο κοντά στη φύση. Ο δεύτερος υπαίθριος χώρος βρίσκεται κάτω από το δικτύωμα της κατασκευής , στο οποίο βρίσκονται οι κατοικίες των ασθενών. Μεταξύ αυτών των δύο υπαίθριων υπάρχει μεγάλη αντίφαση καθώς ο κήπος είναι εντελώς κλειστός και έχουν πρόσβαση μονάχα οι ασθενείς, ενώ ο άλλος είναι ένας δημόσιος χώρος που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, φιλοξενώντας πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τέλος, τα υλικά από τα οποία αποτελείται η κατασκευή μας είναι το μέταλλο και το γυαλί. Μέσω μεγάλων ανοιγμάτων επιτυγχάνεται τόσο η οπτική επαφή με την πόλη και την θάλασσα όσο και ο φυσικός φωτισμός των χώρων, κάτι που συμβάλει στην ψυχολογική υγεία των ασθενών.
ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
ΚΑΤΟΨΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥ
ΚΑΤΟΨΗ ΠΡΩΤΟΥ ΟΡΟΦΟΥ
ΚΑΤΟΨΗ ΓΕΝΙΚΗ
ΚΑΤΟΨΕΙΣ ΚΟΝΤΙΝΕΣ
ΟΨΕΙΣ
ΤΟΜΕΣ
BIRD'S EYE VIEW
STORYBOARD
ΙΑΤΡΕΙΟ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ- ΚΗΠΟΣ
ΧΩΡΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
ΧΩΡΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ
ΧΩΡΟΣ ΕΚΘΕΣΕΩΝ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΗΠΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ( ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟΣ)
ΠΡΩΤΗ ΠΤΕΡΥΓΑ- ΧΩΡΟΣ ΚΑΦΕ ΜΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ
ΤΡΙΤΗ ΠΤΕΡΥΓΑ- ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΚΘΕΣΕΩΝ
ΤΕΛΙΚΗ ΠΙΝΑΚΙΔΑ
Comments