top of page

1,272,000 books

Updated: Jul 10, 2021

Μαρίνα Καπετανάκη

Χρυσόστομος Ρεΐζης


Στην περιαστική ζώνη της Πάτρας εντοπίζονται χώροι με συστάδες πολλών μικρών αντικειμένων, μηχανών, ρεταλιών και εμπορευμάτων, συνθέτοντας ένα τοπίο μέσω των ροών των logistics. H παραπάνω συνθήκη σε συνδυασμό με τις λειτουργίες της νέας βιβλιοθήκης δημιουργούν ένα καινούριο δημόσιο χώρο που τοποθετείται επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Πατρών, δίπλα από το αρχαιολογικό μουσείο και μπροστά από το συγκρότημα σχολείων της Ανθούπολης. Ένα δημόσιο πάρκινγκ τοποθετείται κάτω από το επίπεδο του εδάφους στο οποίο συγκεντρώνονται οι ροές των γύρω δρόμων και αντίστοιχα, οι προσβάσεις των πεζών συσχετίζουν τη βιβλιοθήκη με το μουσείο, τα σχολεία και τις στάσεις των λεωφορείων.


Η βιβλιοθήκη λειτουργεί σαν μία μεγάλη αποθήκη με ένα κεντρικό, ενιαίο και ευέλικτο χώρο, ενώ περιμετρικά τοποθετούνται διάφορες σημαντικές λειτουργίες, καθώς και οι κινήσεις που ενώνουν τα 4 επίπεδα του κτιρίου. Ενδεικτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τυπικά αναγνωστήρια, υπολογιστικό κέντρο, χώρους μελέτης σπάνιων συλλογών/αρχαιολογικών αντικειμένων, χώρους συνάντησης και πολυμέσων για τους μαθητές των σχολείων, βιβλιοπωλείο και καφετέρια.


Τα βιβλιοστάσια αποτελούν δομικά στοιχεία της βιβλιοθήκης, καθώς έχουν τη δυνατότητα να κινούνται με έμβολα καθ' ύψος, άλλοτε αποκαλύπτοντας και άλλοτε αποκρύπτοντας κομμάτια της συλλογής. Διαμορφώνουν, δηλαδή, ένα ενιαίο έδαφος-αρχείο, του οποίου η μορφή και οι προσβάσεις μεταβάλλονται συνεχώς. Με βάση τις προεπιλογές των χρηστών, αυτό επιμελείται καθημερινά είτε μορφοποιείται για να στεγάσει τις εκάστοτε εκδηλώσεις (στην μία μικρή πλευρά του, τοποθετείται ο εξοπλισμός και οι βοηθητικοί χώροι του αμφιθεάτρου).






















193 views0 comments
bottom of page