h o r i z o n
ɥ o ɹ ᴉ z o u
Ξεκινώντας τη περιπλάνηση στο λιμάνι της Πάτρας, αυτό που καθ'όλη τη διάρκεια τραβούσε το βλέμμα ήταν το απέραντο γαλάζιο και η γραμμή του ορίζοντα η οποία συνεχώς μεταβαλλόταν.
Ο άτλας που κληθήκαμε να δημιουργήσουμε έχει ως κύριο αντικείμενο παρατήρησης την αλλαγή της γραμμής του ορίζοντα σε συνάρτηση με τους κάβους του λιμανιού. Οι κάβοι οριοθετούν αποστάσεις και δημιουργούν μια ακανόνιστη αναλογία η οποία καταλήγει να γίνεται μονάδα μέτρησης τόσο για τον ορίζοντα όσο και για την πόλη.
Κάθε κάβος λειτουργεί ως σημείο στάσης στην περιπλάνηση και σε καλεί να κοιτάξεις γύρω του ανακαλύπτοντας πως η πόλη και η θάλασσα άλλοτε βρίσκονται η μια μπλεγμένη με την άλλη και άλλοτε εντελώς αντικριστά.
Το μέσο αποτύπωσης των παρατηρήσεων ήταν η φωτογραφία. Σε κάθε κάβο που
υπήρχε πρόσβαση πεζών τραβήχτηκε μια φωτογραφία προς τα εμπρός και μια προς τα πίσω σύμφωνα με τον άξονα του κάβου.
Κάθε φωτογραφία, για να μπορέσει να "μεταφραστεί" σε σχέδιο, έχει αποτυπωθεί με hatches.
Μόλις τα σχέδια τοποθετήθηκαν σε σειρά άρχισαν να δημιουργούνται κοινές περιοχές και να βγαίνουν συμπεράσματα για την σχέση θάλασσας και πόλης σύμφωνα με τον ορίζοντα.
Και τέλος χαράχτηκε ο "νέος" ορίζοντας που προκύπτει από αυτή τη σχέση.
Στο αρχείο του άτλα τα δεδομένα αυτά έχουν οργανωθεί με αύξουσα αρίθμηση από τον βοριότερο κάβο στον νοτιότερο, καθώς και έχουν χωριστεί σε προσβάσιμους και μη.
Στον χάρτη μπορεί κανείς να εντοπίσει το σημείο που τον ενδιαφέρει και βρίσκοντας τον αριθμό του να τον αντιστοιχίσει στον κατάλογο με τις "εικόνες" ή και αντίστροφα.
T R A N S L U C E N T
Το δεύτερο κομμάτι του project πραγματεύεται την νέα αντιμετώπιση του δημόσιου χώρου στην covid αλλά και post covid εποχή. Λόγω των νέων συνθηκών που βιώνουμε είναι δύσκολο να συνυπάρχουμε σε έναν κοινό χώρο κρατώντας παράλληλα τα μέτρα ασφαλείας και αυτό μας επηρεάζει καθημερινά στην ψυχική μας υγεία και ευημέρια.
Από εκεί προέκυψε λοιπόν η ιδέα πως μπορούμε να βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με διάφανα και ημιδιάφανα χωρίσματα από layers υφάσματος και γυαλιού διατηρώντας έτσι την αίσθηση ότι δεν είμαστε μόνοι.
Ανάλογα τη διαφάνεια κάθε χώρου δημιουργούνται παιχνίδια φωτός και σκιάς με κάθε κίνηση μεταβάλλοντας έτσι συνεχώς τη "μορφή" του κτιρίου.
Το κτίριο βρίσκεται αριστερά του μόλου αγίου Νικολάου στο παλιό λιμάνι. Περιτριγυρίζεται από πεζόδρομο, χώρο πάρκινγκ καθώς και την πλατεία Τριών Συμμάχων.
Το οικόπεδο χαράσσεται στα δύο με τις ράγες και την κίνηση του τρένου δημιουργώντας έτσι ένα καθαρό όριο για την διαμόρφωση της δομής του χώρου.
Η βασική ιδέα "σκαψίματος" του χώρου. | τρένο | δέντρα | φυγές ορίζοντα |
Κυκλοφορίες εξωτερικού χώρου για περίπατο και ένωση των δομών πάνω από το ύψος των τρένων. | Αύξηση ωφέλιμου χώρου |
Κάτοψη ισογείου
Κάτοψη άνω στάθμης ισογείου
Κάτοψη ορόφου
Λεπτομέρεια εξωτερικής επικάλυψης με layers γυαλιού και υφάσματος
Εσωτερική άποψη σκάλας| Φώς
Υλικότητα πάτωμα-τοίχος
Πρόπλασμα ιδέας | Blind Light by Antony Gormley | Logan by SO-IL
Υλικότητα διαδρόμων
Διαφάνεια | Ημιδιαφάνεια | Ανθρώπινη Κίνηση
Comments