top of page

Breach & Cascade

Updated: Jul 10, 2021

Παπαδημητρόπουλος Γεώργιος 1065103

Φίλια Βασιλική 1070423


Το site αναφοράς μας βρίσκεται στην περιοχή γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας στο οποίο καλούμαστε να εντάξουμε ένα δημόσιο κτίριο Βιβλιοθήκης.


Βασική μας παρατήρηση στον γενικό χώρο της περιαστικής Πάτρας ήταν η ύπαρξη γειτονιών με εμφανείς διαφορές στις κτιριακές αναλογίες τους.


ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ



Οι διαφορές αυτές δημιουργούν δύο συστήματα: το πέρασμα και τη πλαγιά.


Η τοποθέτηση του κτιρίου της Βιβλιοθήκης είναι τέτοια ώστε να λειτουργεί ως κόμβος ανάμεσα στην ίδια την πόλη, το μουσείο, την εθνική οδό και το σχολικό συγκρότημα της περιοχής.


ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ



ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ



Στην λύση μας συμπεριλαμβάνουμε τα συστήματα του περάσματος και της πλαγιάς που προκύπτουν από την ίδια την πόλη. Το πρώτο στοχεύει στην ένωση του σχολικού συγκροτήματος με την εθνική οδό και τον κεντρικό αστικό ιστό, ενώ το δεύτερο δημιουργεί διαζώματα δωμάτων τα οποία στρέφονται σε ένα φυσικό και ήρεμο περιβάλλον.


MASTERPLAN


Το κεντρικό << φαράγγι >> διαχωρίζει το κτιριολογικό πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης. Το νότιο τμήμα, όπου βρίσκονται οι δημόσιοι χώροι, με τη σειρά του χωρίζεται σε τρείς ράβδους. Αυτές χαρακτηρίζονται από υψομετρικές διαφορές πού συμβάλουν στην ιεράρχηση των χώρων μέσα στο σύστημα της Βιβλιοθήκης.

Στον σχεδιασμό των χώρων διακρίνεται η στενή σχέση εσωτερικού και εξωτερικού αφού όλα τα υποσυστήματα που εντάσσονται σε αυτούς τείνουν να καταλήγουν σε κάποιον υπαίθριο χώρο.



ΚΑΤΟΨΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥ


ΚΑΤΟΨΗ ΠΡΩΤΟΥ ΟΡΟΦΟΥ


ΚΑΤΟΨΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΟΡΟΦΟΥ







Στο περίβλημα του κτιρίου αποτυπώνονται τέσσερις διαφορετικές όψεις που αντανακλούν τις τέσσερις διαφορετικές συνθήκες που το ίδιο το κτίριο καλείται να αντιμετωπίσει.



ΔΥΤΙΚΗ ΟΨΗ


ΒΟΡΕΙΑ ΟΨΗ


ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΨΗ


ΝΟΤΙΑ ΟΨΗ






















152 views0 comments
bottom of page