Πασχάλης Δημήτριος - 1065068
Καργιαντουλάκης Ελευθέριος - 1060010
Η περιπλάνησή μας στο παραλιακό μέτωπο της Πάτρας με τα πόδια σταδιακά επικέντρωσε την προσοχή μας σε σημεία στα οποία οι κινήσεις των πεζών, των αυτοκινήτων αλλά και του τρένου εμπλέκονταν μεταξύ τους. Τέτοια σημεία είναι οι κόμβοι κυκλοφορίας τους οποίους και αναλύσαμε ως προς τη χωρική διάταξη και την ροή των αυτοκινήτων.
Στη συνέχεια, αποφασίσαμε να επιλύσουμε τον κόμβο στη διασταύρωση των οδών Όθωνος Αμαλίας και Νόρμαν διότι τον θεωρήσαμε τον πιο συνωστισμένο από οχήματα αλλά επίσης τον διαπερνά η γραμμή του τρένου, με αποτέλεσμα η διέλευση και η κίνηση του πεζού μέσα σε αυτόν να γίνεται δύσκολη.
Για την επίλυση του, επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε τον ανεκμετάλλευτο χώρο των Μύλων Αγίου Γεωργίου, δημιουργώντας μία σύνδεση του κτηρίου με τη σιδηροδρομική γραμμή σε ένα επίπεδο της όψης του (Όποιο καθιστούσε δυνατή την διάβαση των οχημάτων και την άνοδο της σιδηροδρομικής γραμμής).
Η χειρονομία εφαρμόζει στην πόλη, καθώς η μορφολογία των οικοπέδων όπου ανυψώνεται η γραμμή δεν διακόπτουν οπτικούς και φυσικούς άξονες κίνησης προς την ακτογραμμή.
Όσον αφορά την υφιστάμενη καθημερινότητα της πανδημίας του COVID-19, πιστεύουμε πως η καθιστική ζωή και η πλειονότητα των ερεθισμάτων μας δια μέσου κάποιας οθόνης που αναγκαζόμαστε όλοι να υιοθετήσουμε επηρεάζει το σώμα μας και μπορεί σε βάθος χρόνου να αλλοιώσει χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φυσιολογίας που έχουν μείνει σταθερά εδώ και χιλιετίες.
Λαμβάνοντας υπόψη μια τέτοια συνθήκη, σε πρώτο στάδιο ωθούμε τους ανθρώπους μέσω του σχεδιασμού της παρέμβασης μας στην σωματική άσκηση διασχίζοντας επικλινείς και μη αποστάσεις
Ο χαρακτήρας της παρέμβασης επιδιώκει ροές κίνησης τόσο για τους απλά περιπλανώμενους πεζούς και οδηγούς, όσο και για χρήστες του τρένου, του οποίου η διαδρομή προσκολλάται με το κτήριο στο ύψος του δεύτερου ορόφου και καταλήγει στην υπερυψωμένη σε σχέση με το οικόπεδο των μύλων πλατεία που βρίσκεται δίπλα. Το ισόγειο προορίζεται για χώρο στάθμευσης οχημάτων ενώ ένας ανοδικός περίπατος οδηγεί τους χρήστες αρχικά στο επίπεδο της πλατείας και του τρένου και έπειτα πιο πάνω, διασχίζοντας τον παραλιακό δρόμο και με κατάληξη μια απόληξη (κλιμακοστάσιο/ανελκυστήρας) στην ακτή. Με αυτό τον τρόπο μετατοπίζεται ο κόμβος στο κτήριο και επεκτείνεται σε περισσότερα επίπεδα και οι κινήσεις που περιεργάζεται εκτονώνονται αδιάκοπα.
Gordon Matta Clark - Conical Intersect (1975)
Όσων αφορά το πρόγραμμα αυτού του κτίσματος επηρεαζόμενο και αυτό από τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας βασίζεται στην αυτοεξυπηρέτηση αλλά και σε αυτοματισμούς.
Χρησιμοποιούνται τα δευτερεύοντα συλό του κτίσματος.
Στο επίπεδο του τρένου υπάρχουν μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, επικοινωνίας και υπηρεσιών του σταθμού καθώς και χώρος αποθήκευσης αποσκευών ενώ παραπάνω υπάρχει χώρος γραφείων με αυτόματους πωλητές.
Comments