top of page

Updated: Sep 30, 2019

Νίκος Γκανιάτσας / Λουκία Σαρλάνη

H Κεντρική ιδέα της πρότασης αφορά τόσο στη συνολική οργάνωση και κατανομή όλων των λειτουργιών στο οικόπεδο, όσο και στη μορφή της τυπικής μονάδας κατοικίας και των δυνατοτήτων που αυτή προσφέρει για συνδυασμούς κατοίκησης.


Α. Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ

Οι 28 κατοικίες (10 απ' αυτές σε όροφο) χωροθετούνται στο ΒΑ και Ανατολικό τμήμα του οικοπέδου που παρουσιάζει και το πιο έντονο ανάγλυφο με τρείς λόφους, ώστε να ανοίγονται στον καλό προσανατολισμό και την κοινή θέα στον ελαιώνα. Οργανώνονται σε 4 ‘γειτονιές’ που καθεμιά έχει κοινή αυλή πρόσβασης και εκτόνωσης των κατοικιών, ενώ προβλέπεται και η εκτόνωσή τους σε ιδιωτικές αυλές με θέα. Ανάμεσα στις γειτονιές αφήνονται ‘περάσματα’ προς το φυσικό τοπίο.

Κατά μήκος του οικοπέδου προτείνεται η δημιουργία ενός κεντρικού δρόμου που ενώνει τις δύο εισόδους στο συγκρότημα, εξυπηρετεί τις ‘γειτονιές’ και τα ‘περάσματα’ στους λόφους, ενώ παράλληλα δίνει άμεση πρόσβαση και συνδέει τους κοινόχρηστους χώρους που αρθρώνονται κατά μήκος του και αποτελούνται από καθιστικό/αναγνωστήριο, κουζίνα/τραπεζαρία/πλυντήρια και εργαστήριο/γυμναστήριο. Στην ίδια ζώνη των κοινόχρηστων χώρων προβλέπεται η δημιουργία ενός λαχανόκηπου και ένας κυκλικός χώρος, το ‘αλώνι’ για να συγκεντρώνει ομάδες συζήτησης και μουσικής ακρόασης.


Β. Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΥΠΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ

Η τυπική μονάδα της κατοικίας επιχειρεί να εξυπηρετήσει τις ατομικές ανάγκες διαβίωσης με τον ελάχιστο χώρο, ώστε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στους κοινόχρηστους χώρους και τη συλλογική διαβίωση.

Η τυπική μονάδα κατοικίας ορίζεται από δύο σκληρές πλευρές που περιέχουν ανάμεσά τους ένα ρευστό, ενιαίο και πολύ-λειτουργικό χώρο. Το ‘ακορνεόν’ με τη χαρακτηριστική διαμόρφωσή του με δύο σταθερές πλαϊνές πλευρές και τον πτυσσόμενο χώρο με τον ‘αέρα-κενό’ ανάμεσα, λειτούργησε ως λειτουργικό αλλά και μορφικό ανάλογο για την οργάνωση του χώρου κατοικίας . Η ίδια ιδέα του ‘ακορντεόν’, σε μεγαλύτερη κλίμακα αυτή τη φορά, εκφράζεται με την χωροθέτηση της σειράς κατοικιών ως προστατευτικές παρειές και ενός κοινόχρηστου πολύ-λειτουργικού χώρου ανάμεσά τους.






























242 views0 comments
bottom of page