top of page

Το κατώφλι

Updated: Jul 11, 2021

Μαρία Παπανδρέου, 1065065

Μιχαήλ Στρατηγός - Αφράτης, 1065069 "Η χωρική ποιότητα του κατωφλιού ως πραγματικό πλατύσκαλο, ως τόπο συνάντησης και αλληλεπικοινωνίας δύο κόσμων, παρά ως διαχωριστικής γραμμής" H.Hertzberger Η έρευνά μας είχε ως αφετηρία την επιθυμία μας να ενώσουμε τα τέσσερα σημεία που θεωρήσαμε ότι κατέχουν ζωτική σημασία στην περιοχή μελέτης μας. Το υπάρχον σχολικό συγκρότημα, τον πεζόδρομο της οδού Ζαλόγγου, το οικόπεδό μας και την πλατεία Βουδ. Προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, δημιουργήσαμε μια διαδρομή – περίπατο, η οποία ορίζεται από το κτισμένο τμήμα του σχολείου μας, αλλά και από τους αντίστοιχους υπαίθριους χώρους του. Ακολουθώντας το Μοντεσσοριανό σύστημα εκπαίδευσης, κρίναμε απαραίτητη την παρουσία δύο κήπων (κάθε κήπος αντιστοιχεί σε 3 διδακτικές αίθουσες), με στόχο την καλλιέργειά τους από τους μαθητές. Η στρατηγική μας ήταν να δημιουργήσουμε κατώφλια, ώστε να διαπραγματευτούμε την έννοια του ορίου. Κεντρική ιδέα μας είναι η σύνδεση των κήπων με την αίθουσα και την ροή κυκλοφορίας, μέσω των κατωφλιών. Τα κατώφλια δημιουργούν ένα ομαλό σύστημα μετάβασης τόσο με τη μορφή πλατειών που υποδέχονται τον μαθητή και τον επισκέπτη κατά την είσοδό του, όσο και με τη μορφή πάγκων εργασίας και πολυεπίπλων. Ως αποτέλεσμα, ο περίπατος αποκτά χαρακτήρα όχι μόνο χώρου κυκλοφορίας, αλλά και χώρου εργασίας και παιχνιδιού.

Υποκειμενικός χάρτης

Σκίτσο αρχικής ιδέας








Κάτοψη της βασικής εκπαιδευτικής μονάδας

Τομή

Εσωτερική 3δ άποψη της βασικής εκπαιδευτικής μονάδας



Γενική ογκοπλασία και σχέση-σύνδεση με την υπόλοιπη πόλη




Άποψη από την β' είσοδο-πλατεία (νοτιοανατολικά) "Η είσοδος σε ένα δημοτικό σχολείο θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό άνοιγμα, που καταπίνει τα παιδιά όταν αρχίζουν τα μαθήματα και τα φτύνει πάλι όταν τελειώνουν. Θα πρέπει να είναι ένα μέρος, το οποίο να προσφέρει κάποιο είδος υποδοχής στα παιδιά που ήρθαν νωρίς και στους μαθητές που δε θέλουν να πάνε κατευθείαν σπίτι μετά το σχολείο" H. Hertzberger

Αμφίπλευροι πάγκοι-χώρος εργασίας και παιχνιδιού

Η ενασχόληση των παιδιών με την καλλιέργεια του κήπου, εντάσσει την έννοια του χρόνου στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά αναπτύσσονται, παρατηρώντας παράλληλα την ανάπτυξη του κήπου και των φυτών που έχουν αναλάβει.


Άποψη από την α' είσοδο-πλατεία (βορειοδυτικά)


Άποψη από τη μεριά της πλατείας. Η βιβλιοθήκη θέλαμε να είναι ένας χώρος μελέτης αλλά και χαλάρωσης


Άποψη από τον όροφο

197 views0 comments
bottom of page