Ολυμπία Τσιχλάκη 1064731
Ο σχεδιασμός αφορά ένα πειραματικό δημοτικό σχολείο στα Υψηλά Αλώνια στο κέντρο της Πάτρας. Ο γενικός στόχος είναι η προώθηση μιας συνεχούς ολοκληρωμένης μαθησιακής εμπειρίας μέσω διαδραστικών ανοιχτών, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων σε ένα κτήριο που λαμβάνει πολύ φυσικό φως και συνδέεται οπτικά και χωρικά σε πολλαπλά και κλιμακωτά επίπεδα. Το σχολείο προσπαθεί να συλλάβει νέες βασικές ιδέες σχετικά με τις μαθησιακές επιδιώξεις και ενσωματώνει προγράμματα, εργαστήρια και εκδηλώσεις.
Μετά από προσεχτική παρατήρηση των υφιστάμενων συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή διαπιστώθηκε η έλλειψη ασφαλών, ανοιχτών και φιλόξενων χώρων παιχνιδιού, άθλησης και πρασίνου.
Το εκπαιδευτικό σύστημα που επέλεξα είναι το φινλανδικό λόγω της έμφασης που δίνει στη φύση και στο εξωτερικό περιβάλλον.
Ο κτηριακός όγκος διασπάται σε δυο ενότητες. Η πρώτη περιλαμβάνει τους χώρους διδασκαλίας, μελέτης και παιχνιδιού ενώ η δεύτερη χώρους άθλησης και φαγητού.
Ο σχεδιασμός βασίστηκε σε έναν κάνναβο που οργανώθηκε από ακτίνες και ομόκεντρα τόξα.
Το σχολείο εκμεταλλεύεται το τριγωνικό σχήμα παρέχοντας μια μεγάλη ασφαλή είσοδο από τον πεζόδρομο της Ζαλόγγου βορειοδυτικά προκειμένου να φιλοξενήσει τη μεγάλη ροή των μαθητών.
Η νοτιοανατολική είσοδος επιτρέπει εύκολη πρόσβαση στο κοινό κατά τη διάρκεια σχολικών εκδηλώσεων.
Η ενότητα επί της οδού Θεοχαροπούλου χωρίζεται σε τρία επίπεδα. Στο ισόγειο βρίσκονται ο μεγάλος διαδραστικός χώρος, η βιβλιοθήκη, τα γραφεία των δασκάλων και το γυμναστήριο. Στους πάνω ορόφους είναι τα εργαστήρια και οι αίθουσες διδασκαλίας και η αίθουσα τέχνης. Οι έξι τάξεις χωρίζονται σε τρία ζευγάρια ανά δυο.
Η ακτινωτή ενοποίηση των χώρων με βοήθησε να επεξεργαστώ την καμπύλη πτυχή που ήθελα τόσο πολύ να έχει το κτήριο μου. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της κυκλοφορίας με διαδρόμους που οδηγούν τους μαθητές σε άλλους χώρους που δεν θα περνούσαν κανονικά. Όλοι οι χώροι συνδέονται οπτικά καθώς τα χωρίσματα αποτελούνται από μεγάλες διάφανες επιφάνειες έτσι ώστε οι μαθητές που περπατούν από τάξη σε τάξη να μπορούν να δουν τι άλλο συμβαίνει στο σχολείο και ενδεχομένως να εμπνευστούν βλέποντας κάτι που δεν θα έβλεπαν. Για παράδειγμα εάν ένας μαθητής περάσει από ένα εργαστήριο, ίσως δει κάτι που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του και θα προσπαθήσει να ασχοληθεί με αυτό.
Στο πιο ψηλό επίπεδο νοτιοανατολικά βρίσκεται ο καλλιτεχνικός όροφος και γίνεται ένας ακμάζων προορισμός για τους μαθητές ώστε να χρησιμοποιούν ελεύθερα τους πόρους του ως μέρος του ατομικού τους μαθησιακού ταξιδιού.
Στην προσπάθεια να δημιουργήσω περισσότερους εξωτερικούς χώρους διαμόρφωσα αυλές υψηλότερου επιπέδου στα δώματα των χαμηλότερων κτιρίων. Οι πράσινες στέγες είναι ιδανικές για τη μείωση του φαινομένου του θερμής αστικής νησίδας που χαρακτηρίζει την Πάτρα όπως και τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις. Επίσης, ζωντανεύουν το κτίριο, δημιουργώντας νέα οικοσυστήματα για διάφορα είδη φυτών που έχουν απομακρυνθεί από το αστικό περιβάλλον. Αυτό το σχολείο έχει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσει την πόλη.
Κυκλοφορία
Ένας διαμπερής άξονας κίνησης διατρέχει το οικόπεδο και γύρω του οργανώνονται οι διάφορες προγραμματικές λειτουργίες.
Είσοδος από την νοτιοανατολική πλευρά
Τυπική Αίθουσα Διδασκαλίας
Σχεδιάζοντας αίθουσες διδασκαλίας που διαχέονται σε ελεγχόμενους εξωτερικούς χώρους, δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα που μπορεί να γίνει ακόμη πιο σημαντική από τους εσωτερικούς χώρους. Τα παιδιά ευδοκιμούν σε φυσικότερους χώρους, ειδικά σε αστικό περιβάλλον που υπάρχει έλλειψη εξωτερικών χώρων παιχνιδιού και αλληλεπίδρασης. Με τη δημιουργία εξωτερικών χώρων που συνδέονται με τις αίθουσες διδασκαλίας, δεν παρέχουμε μόνο ένα χώρο για παρέα όταν ο καιρός είναι καλός, αλλά ένα μέρος για μάθηση, παρά τον καιρό. Αυτές οι εξωτερικές αίθουσες διδασκαλίας δίνουν κίνητρα στα παιδιά να βγουν έξω καθώς μπορούν να μάθουν από τις μεταβαλλόμενες εποχές.
1ος όροφος: Τάξεις Α' και Β' με υπερυψωμένη αυλή
2ος όροφος: Αίθουσα Τέχνης
Διάδρομος εργαστηρίων
Γυμναστήριο
Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
Σχόλια