top of page

Hacker's Parasite

Updated: Jul 10, 2021

Στόχος του μαθήματος για το εαρινό εξάμηνο υπήρξε η δημιουργία ενός συνεργατικού κτηρίου στην Αθήνα, το οποίο προωθεί προγράμματα coworking και hackerspace ενώ, παράλληλα εισάγει στην πόλη στοιχεία κατακόρυφης φύτευσης.


Το οικόπεδο βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ομονοίας, στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην συμβολή των οδών Σταδίου και Αιόλου, έναν από τους βασικούς κόμβους κυκλοφορίας της Αθήνας.




Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90 βρισκόταν στο οικόπεδο το εμπορικό κέντρο «Κατράντζος Σπορ», το οποίο κάηκε σε εμπρησμό. Το συγκεκριμένο συμβάν, σε συνδυασμό με τους εμπρησμούς και άλλων ελληνικών εμπορικών κέντρων την ίδια περίοδο, σήμανε το τέλος του ελληνικού λιανεμπορίου.



Το πείραμα αποτελεί βασική αναφορά για την δημιουργία του εργασιακού χώρου, καθώς υπάρχει ευελιξία στην κίνηση των γραφείων σύμφωνα με την βούληση των εργαζομένων, με αποτέλεσμα οι ‘παρέες’ να λειτουργούν σαν οργανισμός.


Το κτηριολογικό πρόγραμμα περιλαμβάνει χώρους coworking και hackerspace, καθώς και χώρους προβολών, εικαστικών, μηχανημάτων, χαλάρωσης κ.α., ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων. Βασική αναφορά για την μορφολογική επεξεργασία του κτηρίου αποτέλεσαν αρχικά ο κάνναβος παράλληλα με την οδό Σταδίου, στη συνέχεια ο κάνναβος στον χώρο και τέλος η εισαγωγή ενός παρασιτικού οργανισμού που εισβάλλει στο ορθοκανονικό σύστημα. Το παράσιτο αναπτύσσεται σε ολόκληρο το ύψος του χαμηλού ορθοκανονικού όγκου ως αυτόνομος οργανισμός με την δική του κατακόρυφη κίνηση.



Το ορθοκανονικό σύστημα αντιπροσωπεύει ένα συμβατικό coworking space και μέσα του εισβάλλει το παρασιτικό στοιχείο, με δόμηση πιο άναρχη από το ορθοκανονικό, εισάγωντας έναν νέο τρόπο εργασίας, το hackerspace.


Η επίπλωση του ορθοκανονικού κτηρίου βασίζεται στον αυστηρό κάνναβο, ενώ του παρασιτικού σε πιο ελεύθερη οργάνωση. Η φύτευση λειτουργεί ως επιδερμίδα στο ορθοκανονικό τμήμα και ως όριο ανάμεσα στο ορθοκανονικό και το παρασιτικό.


Κάτοψη Ισογείου



Κάτοψη Πρώτου Ορόφου



Κάτοψη Δεύτερου Ορόφου



Κάτοψη Τρίτου Ορόφου



Κάτοψη Τέταρτου Ορόφου



Κάτοψη Πέμπτου Ορόφου



Κάτοψη Έκτου Ορόφου



Κάτοψη Έβδομου Ορόφου



Αξονομετρική απεικόνιση εργασιακού χώρου



Τομή 1



Τομή 2



Αξονομετρικό Διάγραμμα| Ορθοκανονικό - Παράσιτο


Όψη επί της οδού Σταδίου



Όψη επί της οδού Αιόλου



Προοπτικά κολάζ αίσθησης χώρου και φύτευσης





Προοπτική Απεικόνιση Κολάζ Κτηρίου



Πασχάλης Δημήτριος | Α.Μ. 1065068

Χατζόγλου Αναστασία | Α.Μ. 1065076





128 views0 comments
bottom of page