top of page

BEE WISE a montessorie elementary school storytelling

Με αφετηρία τη δομή της εξάγωνης γεωμετρίας ξεκίνησε ο σχεδιασμός του δημοτικού σχολείου στην συνοικία Βουδ της Πάτρας. Συγκεκριμένα, έπειτα από τον επαναπροσδιορισμό της σχολικής αίθουσας και με γνώμονα την αποφυγή κάποιων τετριμμένων όπως το ''πρώτο θρανίο'', οδηγήθηκα στην επιλογή ενός κτηριολογικού προγράμματος ευέλικτου και ευμετάβλητου που ακολουθεί τα πρότυπα της Μαρία Μοντεσσόρι. Το εξάγωνο-το καταφύγιο των μελισσών-αποτελεί εκ του φυσικού μια δομή απαλλαγμένη από οξείες γωνίες ενώ παράλληλα είναι ένα σχήμα που τα παιδιά αγαπούν για την πολυπλοκότητα που παράγει πολλαπλασιάζοντας το.

Βασική απόφαση αποτέλεσε η κατάργηση του παραδοσιακού πίνακα ενώ συγχρόνως προτείνεται η οργάνωση των θρανίων σε μία τέτοια διάταξη ώστε να επιτρέπει την ευκολότερη παρακολούθηση του δασκάλου και η συνεργασία.

Η επεξεργασία κανάβων εξαγώνων, οδήγησε στην επιλογή της καταλληλότερης διάταξης προκειμένου να γίνει αντιληπτό πως μπορεί να λειτουργήσει πιο παραγωγικά το κτηριολογικό πρόγραμμα.

Στο τοπογραφικό διάγραμμα όπως αυτό έχει διαμορφωθεί ως τώρα, διαφαίνονται οι δύο βασικές προσβάσεις από τον πεζόδρομο της Ζαλόγγου και η διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου με φυτεύσεις και καθίσματα.

Η σχολική αίθουσα στο σύνολο της, συγκεντρώνει κάποιες βασικές αρχές του μοντεσσοριανού συστήματος καθώς περιλαμβάνει κουζίνα, χώρο ανάγνωσης, χώρο προβολών ενώ συνολικά ενισχύει το παιδαγωγικό παιχνίδι και έννοιες όπως η συνεργασία και ο αλληλοσεβασμός.



Στην κάτοψη ισογείου, αντικριστά της βασικής εισόδου έχει δημιουργηθεί ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων (παιχνίδι, χαλάρωση, ανάγνωση) για να προετοιμάζει τον επισκέπτη για τη φιλοσοφία και τις προθέσεις του σχολείου. Επιπρόσθετα, έγινε προσπάθεια οι 3 σχολικές αίθουσες για παιδιά 6-8 ετών να δημιουργούν μια νοητή ''αγκαλιά'' ενισχύοντας την ισότητα και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των μαθητών. Συμπληρωματικά, στη συμβολή του πεζοδρόμου της Ζαλόγγου και Ολυμπίου έχει δημιουργηθεί και μία δεύτερη ανεξάρτητη είσοδος για τον όροφο και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης.


Στον πρώτο όροφο που περιλαμβάνει αίθουσες για παιδιά 9-12 ετών, οι χρήσεις είναι όμοιες με του ισογείου.


Στο δεύτερο όροφο λειτουργεί το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα και μετά το τέλος του σχολικού ωραρίου. Στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης λειτουργεί αναγνωστήριο-βιβλιοθήκη, χώρος για παιδαγωγικό παιχνίδι, αίθουσα προβολών ενώ η χρήση του δεν αφορά μόνο τα παιδιά. Επιπλέον, εξωτερικά έχει γίνει αντίστοιχη διαμόρφωση με εκείνη του ισογείου.


Στοιχεία όπως καθίσματα, γραφεία και φυτεύσεις συνθέτουν τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου, με σκοπό την ενίσχυση της κοινοκτημοσύνης και της βιωματικής μάθησης.


Στα ακόλουθα διαγράμματα αποτυπώνονται οι συνθήκες του κλειστού-ανοιχτού στα τρία επίπεδα του κτηριολογικού προγράμματος (κατοψικά διαγράμματα) αλλά και οι χρήσεις του κτηριολογικού προγράμματος (διάγραμμα τομής).



Ακολούθως, απεικονίζεται η διαμόρφωση του ισογείου με φυτεύσεις λαχανικών και τα υπαίθρια καθίσματα και γραφεία.

Τέλος, βασικό σκοπό του σχεδιασμού αποτελεί η κατάρριψη της τυπικής περίφραξης. Για το λόγο αυτό, η ίδια η υπαίθρια διαμόρφωση, λειτουργεί ως ομαλό όριο, καθώς με έμμεσο τρόπο οριοθετεί το οικόπεδο ενώ παράλληλα ορίζει διάφορες δραστηριότητες.




61 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page