top of page

BEE WISE-a montessori elementary school storytelling



ΚΑΡΤΕΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Α.Μ 1064730


Η ακόλουθη προσέγγιση του νέου πειραματικού δημοτικού σχολείου στην πλατεία Βουβ της Πάτρας, πραγματεύεται τη δομή της εξάγωνης γεωμετρίας και των δυνατοτήτων της.

Με γνώμονα το εκπαιδευτικό σύστημα που εισήγαγε η Μαρία Μοντεσσόρι του οποίου οι αρχές καθορίζονται από αρετές όπως η συνεργασία και η κοινοκτημοσύνη, σχεδιάστηκε ένα δημοτικό σχολείο προσαρμοσμένο κατά το δυνατό σε αυτή τη φιλοσοφία.

Αρχικά προκειμένου να αποσαφηνιστεί η γεωμετρία του οικοπέδου, ορίστηκε ένα σύστημα κανάβου εξάγωνων ώστε να γίνει ξεκάθαρη η ιδανικότερη διάταξη.

Στο τοπογραφικό διάγραμμα, προσδιορίζεται η θέση του νέου σχολείου σε σχέση με το υφιστάμενο σχολικό συγκρότημα και τη σχέση του με τον πεζόδρομο της Ζαλόγγου ως ενδιάμεση περιοχή σύνδεσης των δύο σχολείων. Αναφορικά με τη χωροθέτησή του στο οικόπεδο, έγινε προσπάθεια να τοποθετεί όσο γίνεται στο κέντρο ώστε να δημιουργηθούν δύο βασικές αυλές, μία σε επαφή με τον πεζόδρομο από την οποία πραγματοποιούνται και οι προσβάσεις στο κτήριο και μία σε επικοινωνία με την πόλη.

Αφετηρία του σχεδιασμού στάθηκε η σχολική μονάδα σε open plan διάταξη με τις απαραίτητες λειτουργίες του μοντεσσοριανού σχολείου ενσωματωμένες σε ένα σύνολο τριών εξαγώνων.

Πρόκειται για χρήσεις όπως η μαγειρική, η ανάγνωση και η γραφή, το παιχνίδι ενώ η κατάργηση του συμβατικού πίνακα και η αντικατάσταση του με ένα ψηφιακό μέσο συμπληρώνει το σύνολο των λειτουργειών της σχολικής τάξης.

Ογκοπλαστικά, το σχολείο αναλύεται σε τρία επίπεδα.

Στο ισόγειο η πρόσβαση γίνεται από τη βορειοδυτική πλευρά του πεζόδρομου της Ζαλόγγου και φιλοξενεί παιδιά ηλικίας από 6-8 ετών σε 3 αίθουσες διδασκαλίας με τις εισόδους σε άμεση επαφή ενώ και οι τρεις αίθουσες έχουν τη δυνατότητα διεξόδου στις αυλές. Στον υπαίθριο χώρο έχουν προσαρμοστεί περιοχές σε βύθιση και υπερύψωση για υπαίθρια διδασκαλία. Η πρόσβαση στον όροφο γίνεται με δύο τρόπους: είτε από το βασικό κλιμακοστάσιο της βόρειας πλευράς, είτε από το κλιμακοστάσιο στη συμβολή του πεζοδρόμου της Ζαλόγγου με την οδό Γεωργίου Ολυμπίου, το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα. Συμπληρωματικά, έχει προβλεφθεί αντικριστά της βασικής εισόδου, ένας χώρος διπλού ύψους για παιδαγωγικό παιχνίδι, μία βοηθητική αίθουσα για τους δασκάλους και επιμέρους βοηθητικοί χώροι όπως wc και αποθήκες. Αντίστοιχη λογική σχεδιασμού επιμερίζει τον όροφο σε λειτουργίες με τη διαφορά ότι στον όροφο φιλοξενούνται παιδιά 8-12 ετών, στη φάση της προεφηβείας.



Τέλος, στο τρίτο επίπεδο έχει σχεδιαστεί ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών το οποίο μπορεί να λειτουργεί και μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου για δραστηριότητες όπως το παιδαγωγικό παιχνίδι, συναντήσεις γονέων, μελέτη κ.ο.κ. Το δώμα του Δευτέρου Ορόφου λειτουργεί ως υπαίθριος χώρος με διαμορφώσεις που επιτρέπουν στις παραπάνω δραστηριότητες να επεκταθούν στον υπαίθριο χώρο. Φιλοξενεί μια βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο για τους μαθητές και τους εξωτερικούς επισκέπτες σε ένα χώρο διπλού ύψους και σημεία για διαλέξεις προς τους γονείς και τα παιδιά.

Τομή Α-Α με το χώρο διπλού ύψους στο ισόγειο.

Τομή Β-Β με την βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο και τον ημιυπαίθριο χώρο που διαμορφώνει ενδιάμεσα από τις δύο τάξεις στου ισογείου επί της οδού Ολυμπίου.

Η πρόσοψη με τα βασικά χρώματα που έχουν επιλεγεί.

Η όψη προς την οδό Γεωργίου Ολυμπίου.

Το κατώφλι της βασικής εισόδου στο δημοτικό σχολείο και η σχέση του με τον πεζόδρομο της Ζαλόγγου.

Ο υπαίθριος χώρος του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης.

Η βιβλιοθήκη και το αναγνωστήριο του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης.

Η αυλή προς την πόλη με τα σημεία σε βύθιση και υπερύψωση για υπαίθριο μάθημα.

Γενικό Αξονομετρικό 1-από την πλατεία προς το νέο σχολείο.

Γενικό Αξονομετρικό 2-απο το υφιστάμενο σχολικό συγκρότημα προς το νέο σχολείο



Γενικό Προοπτικό 1-από την πλατεία προς το νέο σχολείο.


Γενικό Προοπτικό 2-απο το υφιστάμενο σχολικό συγκρότημα προς το νέο σχολείο




46 views0 comments

Recent Posts

See All

ความคิดเห็น


bottom of page